Foto:Tanjug/AP Photo/Jessica Hill

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da bi u prva tri meseca sledeće godine trebalo u Srbiju da stigne 290.000 doza Fajzerove vakcine, a da se paralelno očekuje dolazak kineske i ruske vakcine. Vakcinacija je počela u domovima za stare, a nakon toga, kako je najavljeno, na redu bi trebalo da budu zdravstveni radnici i zaposleni u gerontološkim centrima.

Član Kriznog štaba Predrag Kon danas je otkrio koliko doza Fajzerove vakcine treba da stigne u Srbiju u prvom kvartalu 2021. godine. On je naveo da će samo u januaru biti dopremljeno 50.000 doza, a u februaru više od 100.000.

„U prvom kvartalu bilo je planirano 340.000 da bude, a koliko sam shvatio biće 290.000, jer Fajzer ne može da isporuči sve količine, zbog ogromne potražnje“, naveo je on.

Sudeći po ovim podacima, samo Fajzerovom vakcinom u prvih nekoliko meseci sledeće godine moglo bi da bude vakcinisano najmanje 145.000 građana, budući da se svakom daju po dve doze.

Međutim, uporedo sa Fajzerom, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena i kineska Sinefarmova vakcina, a zatim i Sputnjik V. O kojim količinama se radi, do sada niko nije precizirao.

Ipak, može se zaključiti da će broj doza koje će stići iz Kine i Rusije biti veći, budući da je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da će tokom januara stići značajno veće doze kineske vakcine, a u najskorijem roku i ruske.

„Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna“, navela je premijerka i dodala da će Srbija svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza.

Ko je prvi u redu za vakcinaciju?

Upravo je Ana Brnabić bila prva u Srbiji koja je primila vakcinu protiv kovida 19, a potom i ministraka Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon. Odmah nakon njih krenula je vakcinacija u domovima za stare u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Kako je navela Kisić Tepavčević, kriterijum za dobijanje vakcine su korisnici gerontoloških centara stariji od 65 godina.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

U prvoj fazi sledi vakcinisanje zdravstvenih radnika, ali su i među njima su napravljene prioritetne grupe u zavisnosti od mesta na kojem rade.

Potom su na redu zaposleni u domovima za stare, a ranije je najavljeno da će među prvima vakcine primiti pripadnici vojske i policije.

Kon je nedavno rekao da će u drugoj i trećoj fazi biti vakcinisani oni koji su najosetljiviji u opštoj populaciji, gde postoji podela na starije od 75 i preko 65 godina.

„Zatim idu hronični bolesnici i svi koji se nalaze u grupama sa dodatnim rizikom“, naveo je on i dodao da u trećoj fazi idu oni koji rade u službama koje su u čestom kontaktu sa ljudima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare