Foto: Nova S, Shutterstock

Beogradski saobraćajni kolaps jedno je od obeležja našeg grada. Iako su postojeći mostovi dobro pozicionirani, istraživali smo koliko bi mostova bilo potrebno prestonici da potpuno normalno funkcioniše? Prvo i osnovno je da li je most spojen sa nekom od pristupnih saobraćajnica, a Milan Vujanić, profesor bezbednosti saobraćaja ističe da je po njegovoj proceni potrebno izgraditi još dva mosta.

Napominje da je troškove izgradnje mosta teško predvideti imajući u vidu da je Gazela koštala oko 100 miliona evra, a dodatne prilazne saobraćajnice dovele su do toga da ukupni troškovi porastu na 400 miliona evra.

Foto: Naxi kamere

Profesor Vujanić upordedio je i broj mostova u Beogradu sa evropskim metropolama.

„Recimo Pariz, čini mi se, ima 17 mostova i između 15 i 20 miliona ljudi“, kaže Vujanić.

Sagovornik našeg portala dodaje da Beogradu nedostaje da se završi kružni prsten – spoljni i unutrašnji.

„Ovo što sada vidite da grade obilaznicu kod Bubanj Potoka – to je deo tog kružnog prstena, koji podrazumeva ceo krug oko Beograda“, kaže Vujanić.

Njegov proračun je da nam trenutno nedostaju najmanje dva mosta.

„To je moje mišljenje. Tako bi se zatvorili unutrašnji i spoljašnji kružni prsten. Tako bi se sa ovim postojećim mostovima rasteretio saobraćaj u Beogradu“, navodi profesor Vujanić.

Jedan od tih mostova, smatra naš sagovornik, trebalo bi da bude malo više udaljen od postojećeg Ovča/Borča.

PROČITAJTE JOŠ

„Treba nam i most malo dalje od Beograda koji je nastavak tih saobraćajnica koje su deo obilaznice“, smatra sagovornik portala Nova.rs

Beograd na 9 mostova – plan je da niknu do 2030.

Beograd bi do 2030. godine mogao da dobije sedam novih mostova, a sa izgradnjom dva trebalo bi da se počne do kraja 2022.

Neke od lokacija na kojima je planirana izgradnja su Sava, Ada Huja i obilznica kod Vinče.

Tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će se do kraja ove godine ili početkom sledeće, graditi dva nova mosta u glavnom gradu – Novi Savski most i Most kod Ade Huje, kao i da je ukupno sedam mostova planirano da se izgradi u Beogradu do 2030.

Srbija uzima kredit od 80 miliona evra i kreće u rušenje mosta preko Save

Vlada Srbije potpisala je ugovor u vrednosti do 79,9 miliona evra sa francuskom bankom BNP Paribas, a tim novcem finansiraće rušenje starog mosta preko Save i gradnju novog. To piše u Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu, koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Prethodna gradska vlast planirala je njegovo izmeštanje, a kao moguće lokacije pominjan je Park Ušće i Krnjača.

Kako su mediji prenosili, novi savski most imaće četiri saobraćajne trake i dve trake za tramvaje, a predviđene su i biciklističke staze i široke trotoari.

BONUS VIDEO: Mostovi koji oduzimaju dah

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare