Foto:Nova;TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ ZORAN ŽESTIĆ: Privatna arhiva

Nakon što je ministarka zdravlja Danica Grujičić iznela u javnost predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji, između ostalog, predviđa otvaranje bolovanja na samo dve nedelje od strane izabranog lekara, nakon čega je pacijent u obavezi da ide pred komisiju, reagovao je kolegijum Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Niš. Zaposleni u ovoj ustanovi, uputili su dopis ministarki, kojim je pozivaju da povuče ovaj predlog, kojim, kako kažu, urušava već poljuljano poverenje građana u srpsko zdravstvo.

Naime, kolegijum ove klinike smatra da ovaj predlog otvara mnogo više problema, nego što rešava pojedine zloupotrebe bolovanja, i da nije u interesu pacijenata, koji mora biti na prvom mestu, kako sistem ne bi potpuno izgubio njihovo poverenje.

Foto: Privatna arhiva

“Ako ministarka zdravlja javno izažava nepoverenje u lekare opšte medicine, kao i u specijaliste, kako da očekujemo da im građani veruju. Na ovaj način urušava se poverenje u zdravstveni sistem. Ako ministarka nema poverenja u naše lekare koji određuju dužinu bolovanja, kako da očekujemo da im građani veruju. Možda i treba da donesu nove pravilnike, ali to nema veze sa bolovanjima. Ako smanje dužinu bolovanja na dve nedelje, zamislite kolika će gužva biti na komisijama, kad svi ti oboleli posle 15 dana dođu na produžetak odsustva sa posla. Šta će da rade ako im u jednom danu dođe i 100 pacijenata kojima je isteklo dve nedelje bolovanja, a neophodan im je produžetak”, kaže u razgovoru za Nova.rs prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš, čiji je kolegijum poslao dopis ministarki zdravlja.

Previše je pacijenata sa dijagnozama i stanjima, koja zahtevaju oporavak znatno duži od dve nedelje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ne mogu samo onkološki pacijenti i postoperativni kardiološki, biti izuzeti iz ovog predloga. Šta ćemo sa onima koji su imali prelome kostiju, operaciju trbuha, urološke komplikacije, veliki je dijapazon tih ljudi koje će na ovaj način zakon lišiti komfora da ne moraju da idu po komisijama. Čoveku, koji je tako bolestan, a mora da ide na komisiju posle dve nedelje, pravi se dodatna frustracija. Komplikujemo njihovo stanje i oni tako gube poverenje u sistem. Možda dva meseca bolovanja jeste predugačak period, ali dve nedelje nemaju nikakvog smisla, to je prekratko. Ministarka je istakla da su privrednici ukazali na problem predugačkih bolovanja, a to što oni teraju bolesne ljude da rade, to nikom ništa. Koliko puta su lekari ukazivali na neke druge probleme, pa se niko nije obazirao. Da li je problem bolovanja najveći u srpskom zdravstvu? Naravno da nije. Hajde da rešimo prvo prioritete, pa ćemo se kasnije baviti bolovanjima”, naglašava prof. dr Milić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarstvo mora ovaj predlog da povuče.

Pročitajte još:

“Ne dovodim u pitanje dobru nameru, ali na ovaj način ćemo ogromnoj većini pacijenata komplikovati život, a mnogo je važnije da se prema njima ophodimo kako treba, nego što ćemo sprečiti moguće zloupotrebe. Ne mogu da poverujem u to da bi specijalisti ukaljali svoje ime, time što nekome daju potpis za lažno bolovanje, a to je ono o čemu ministarka govori. Ovaj predlog je loš i sve komplikuje. Nažalost, sistem se sve češće ponaša prema pacijentima kao prema klijentima, ali mi nismo advokati već lekari. Kada donosimo zakone i pravilnike, uvek moramo da pođemo od pozicije pacijenata”, ističe doktor Milić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je “privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i da je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58 dana”.

Ona je naglasila da će lekar opšte medicine ubuduće moći da otvori bolovanje pacijentu najduže na dve nedelje, a ne, kao što je bio slučaj do sada, dva meseca, što će biti jedna od stavki u predlozima izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

“Tako ćemo uspeti da sprečimo mogućnost zloupotrebe. Kontrola će faktički biti na komisijama, sa izuzetkom za onkološke pacijente koji prolaze višemesečnu terapiju ili pacijente koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohirurške operacije”, objasnila je ministarka.

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Ona je istakla da će novim zakonskim aktima postojati samo jedna komisija koja će odlučivati o lečenju pacijenata.

„Da li će se ona nalaziti u ministarstvu ili u Fondu, videćemo, ali će ubrzati procedure i olakšati pacijentima“, rekla je Grujičić.

Na predlog ministarke, koji donosi dramatičnu promenu, burno su reagovali brojni lekari opšte medicine, ali i specijalisti, zbog nepoverenja ministarstva u njihov rad i procene, optužbi da vrše zloupotrebe, a pre svega, komplikacija koje će najviše pogoditi teško obolele ljude.

Podsećamo, 11. aprila 2019. godine stupio je na snagu novi Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji, između ostalog propisuje da izabrani lekar utvrđuje privremenu sprečenost za rad osiguranika do 60 dana (osim u slučajevima bolovanja zbog nege člana uže porodice) i predlaže prvostepenoj, odnosno drugostepenoj lekarskoj komisiji produženje privremene sprečenosti za rad.

***

BONUS VIDEO: Ima li rešenja za masovna bolovanja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare