Jovan Knežević Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Forum beogradskih gimnazija održao je danas protest "Nastavnik nije meta", povodom suspenzije profesora matematike Šeste beogradske gimnazije Jovana Kneževića, koju su inicirali roditelji zbog navodnog verbalnog zlostavljanja učenika i zadavanja preteških testova.

Na protestu ispred Šeste beogradske gimnazije okupili su se učenici i profesori te škole, kako bi pružili podršku suspendovanom profesoru Kneževiću, koji je poznat po nadimku „Joca ubica“

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov naveo je da su okupljeni svojim dolaskom podržali i princip da je nastavnik pre svega prijatelj učeniku.

„Stidim se onih roditelja koji su napisali peticiju da profesor Knežević psihički maltretira njihovu decu od početka školske godine, a sada je kraj decembra. Koja je cena ćutanja, da li bi kolega Knežević bio dobar da je svima podelio petice. Kakva je to poruka za budućnost?“, upitao je Markov.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

On je naveo da su roditelji koji su potpisali peticiju o suspendovanju Kneževića optužili jednog od, kako kaže, najuglednijih profesora i to tako što su „proizvoljno napisali određene rečenice koje je profesor izgovarao učenicima“.

Markov je kazao i da se ništa od ovoga ne bi dogodilo Kneževiću da je direktor te škole razgovarao sa njim i roditeljima, te pokušao na drugi način da reši problem.

„Slažem da da ono što se čulo na tim audio snimcima nije pedagoški i slažem se da nije tome mesto u učionici. Ne treba tako da se obraćamo učenicima, ali je važna suština, a to je da je Knežević uvek imao dobre namere“, rekao je Markov.

Pročitajte još:

Suspendovani profesor matematike Jovan Knežević zahvalio je svima koji su došli da ga podrže i naveo da protest ne doživlja kao borbu za svoj status, već kao borbu za status prosvete.

„Važno mi je da se vidi da postoje oni drugi koji smatraju da je znanje moć i bez toga nam nema spasa. Iako već moramo da šaljemo našu decu u inostranstvo da bar budu znalci svog posla, da budu vredni i da mogu da se vrate u svoju državu i doprinesu da bude bolja“, poručio je Knežević.

Protest ispred Šeste gimnazije Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Član glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija Milica Milenović navela je da nastavnici uče decu pravim vrednostima i da niko nije ostao u prosveti ko je imao cilj samo da zaradi novac.

„Ne smemo da podlegnemo pritiscima, ne smemo da podlegneno materijalizaciji svega, ne smemo da praštamo deci neznanje samo zato što su oni bili sposobni da zarade“, kazala je Milenović.

BONUS VIDEO: Zašto je suspendovan profesor Knežević koga mnogi zovu „Joca ubica“ u Šestoj beogradskoj gimnaziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare