Foto: EPA-EFE/GYORGY VARGA HUNGARY OUT

Vlada Srbije juče je usvojila predlog Kriznog štaba da od petka, u 18 časova, povratnici podležu zdravstvenom nadzoru.

Putnici koji se vraćaju iz inostranstva bi trebalo da se prijave lično ili elektronski, tako što će popuniti test samoprocene, a na osnovu toga će biti procenjeno njihovo zdravstveno stanje.

Na letovanju je u regionu trenutno oko 20.000 srpskih državljana.

Test samoprocene na koronavirus možete da nađete na sajtu Ministarstva zdravlja www.covid19.rs, na prvoj stranici. Prvo se treba registrovati, upisivanjem broja lične karte i broja zdravstvene knjižice. Traže se i lični podaci, mesto boravišta, broj telefona. Zatim se štikliranjem odgovara na pitanja.

Pročitajte još:

Prvo se upisuje datum početka simptoma, i koliko iznosi povišena temperatura. A onda slede pitanja.

Ispitanik mora odgovoriti da li oseća bolove u mišićima, grudima, stomaku ili u zglobovima. Zatim mora označiti da li ima neke od simptoma, a navedni su: otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina – povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost-konfuznost, gubitak čula ukusa i gubitak čula mirisa.

Osoba mora da naznači da li ima neko hronično oboljenje, kao i da li test popunjava porodilja ili trudnica. Zatim se popunjava da li je osoba bila u nekoj od zemalja unutar 14 dana otako su se pojavili simptomi, u kojoj, i u kojem periodu. Traže se i podaci o kontaktima – da li je osoba putovala u zaraženo područje, ili bila u nekoj od zdravstvenih ustanova u kojoj se leče oboleli od kovida 19. Rezultat testa stiže odmah, a može se i ponoviti nakon 7 dana, dok se podaci čuvaju u bazi.

Dakle, sve povratnike iz zemalja regiona pri pasoškoj kontroli čeka obaveštenje da su pod nadzorom, i da moraju da se jave u kovid ambulantu. To ne važi za one koji se vraćaju iz Turske i Egipta.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se merama nadzora građana koji se vraćaju iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine pokušava sačuvati dosta dobra situacija u Srbiji, koja se, međutim, i dalje može oceniti nesigurnom.

„Ovo je mera prevencije koja treba da obezbedi da se naši sugrađani jave lekarima u kovid ambulantu ili epidemiolozima u zavodima i institutima, da se makar jave telefonom u kol centar, a to će biti jasno do petka“, rekao je Tiodorović za RTS.

Tiodorović je ocenio da je i dalje preporuka da deca koja se vraćaju sa roditeljima sa letovanja ne bi trebalo da idu u školu desetak dana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ukoliko se utvrdi bilo kakav simptom koronavirusa, piše se bolovanje – bez obzira na to da li je lakša ili ozbiljnija slika, i bez obzira na to da li ide kući u samoizolaciju ili na Infektivnu kliniku, precizirao je Tiodorović. Oni koji budu stavljeni pod zdravstveni nadzor biće ili pozivani telefonom svakog dana ili će posle nekoliko dana biti ponovo pregledani u kovid ambulanti kako bi se redovno pratilo njihovo stanje.

Pročitajte još:

Dr Srđa Janković kaže da nova mera nadzora građana koji se vraćaju iz zemalja sa većim brojem slučajeva koronavirusa od Srbije ne znači ograničenje slobode kretanja niti plaćanje bilo kakvih kazni, već obavezu redovnog javljanja nadležnom lekaru u kovid ambulanti, i to telefonom ili elektronskim putem.

„To je pre svega namenjeno zdravim osobama, a oni sa simptomima će se naravno javiti u ambulantu. Za sada još nismo utvrdili dinamiku javljanja, ali do petka (u 18 časova kada ova mera stupa na snagu) biće rečeno u kom intervalu će se javljati ljudi. Poenta je da oni budu pod nadzorom, da bi se zaštitilo njihovo i zdravlje stanovnika“, rekao je Janković za N1.

Ta mera neće biti trajna mera, već će povratnik imati obavezu da se javlja 10 dana, jer je takva preporuka Evropskog centra za kontrolu i praćenje zaraznih bolesti. Doktor je apelovao na sve koji se trenutno nalaze u inostranstvu, naročito u zemljama regiona, da se što pre vrate u zemlju, jer što neko duže boravi u područjima u kojima je rizik zaražavanje veliki, ima više šanse da se i sam zarazi. Kazao je i da će svako ko se u Srbiju vrati posle petka u 18 časova dobiti informator sa svim smernicama.

„Ova mera nije karantin, nije obavezna, ni samoizolacija, ali je preporučena, to je samo pojačana kontrola ili praćenje, da bi se na vreme ustanovilo da je neko zaražen i da bi se na vreme reagovalo“, objasnio je on.

Foto: N1

Govoreći o zdravstvenom nadzoru građana koji se vraćaju sa letovanja, Darija Kisić Tepavčević je rekla da najveći broj građana Srbije putuje u zemlje koje su u crvenoj zoni po analizi učestalosti obolevanja u čitavoj Evropi.

„Crna Gora se po visini učestalosti nalazi na trećem mestu. Na prvom mestu je Izrael koji uvodi tronedeljni karantin zbog razbuktavanja epidemije. U Crnoj Gori je 20 puta veća učestalost obolevanja nego u Srbiji, u Hrvatskoj je pet puta veća. Bojimo se da novi importovani rezervoari mogu predstavljati potencijal za zaražavanje.

Ističe da se, po definiciji, nadzor odnosi na zdrave osobe, za koje se pretpostavlja da su mogući nosioci infekcije.

„Nema ograničenja slobode kretanja, nema kazni. Kompletna suština je da se skrene pažnja da je tamo veći rizik nego u njihovoj zemlji, zatim da se da mogućnost da se jave nadležnoj zdravstvenoj službi. To ne znači da osoba koja nema simptome treba da se javi u kovid ambulantu. Moguće je proveriti telefonskim putem i elektronskim putem, postoji test samoprocene zdravstvenog stanja. To je orijentacioni skrining, pa ako ima sumnje, automatski se zakazuje pregled“, navodi članica Kriznog štaba za RTS.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar