Šta će biti sa srpskim turistima koji se ne vrate do petka

Putovanja 15. sep. 202009:03 > 09:3311 komentara
Podeli:
Budva Foto: Shutterstock/LMspencer

Iz Kriznog štaba pozivaju srpske turiste da se što pre vrate u zemlju, jer od petka važe nova pravila. Srpski turisti su skeptični i ljuti, ne prekida im se letovanje. Šta ih čeka ako ne poslušaju?

Članovi Kriznog štaba poručili su srpskim turistima koji trenutno letuju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, ali i Albaniji, te drugim zemljama u kojima raste broj zaraženih koronom, da se vrate u Srbiju do petka u 18, „preteći“ im novim pravilima. Očekivano, taj apel nije naišao na mnogo razumevanja, posebno zato što su mnogi od njih jedva dočekali otvaranje granice s Crnom Gorom i prošli kroz čitav haos sa testovima da bi sebi priuštili letovanje. Turisti s kojima smo razgovarali u Budvi su zbunjeni i ljuti. Međutim, mnogi od njih i nemaju kompletnu sliku ni o aktuelnoj situaciji, ni o onome što ih čeka ako ne poslušaju Krizni štab.

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović je govoreći za portal Nova.rs epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH opisao kao „veliki požar“, dok je Predrag Kon izjavio da je trenutno bezbednije na Infektivnoj sa maskom, nego u Crnoj Gori.

Da je situacija u CG alarmantna, potvrđuju i podaci po kojima je ovih dana otprilike svaki treći testirani pozitivan na koronu, zbog čega se ponovo razmatra uvođenje oštrih mera.

Crna Gora je i dalje na prvom mestu u regionu po broju aktivno oboljelih od COVID 19 na 100 hiljada stanovnika, a ima i najviše zaraženih na milion stanovnika. U Crnoj Gori registrovano je 348 aktivno obolelih na 100 hiljada stanovnika, u Bosni i Hercegovini (BiH) 193, a u Albaniji 159, pišu crnogorske Vijesti.

Pročitajte još:

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Moguša je nedavno, gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore, naveo da je „zaključavanje“ stanovništva krajnji scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast broja obolelih nastavi. Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović je, gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti, rekao da u narednih sedam do deset dana očekuje porast zarežnih od infekcije kovid 19 ili trend zadržavanja obolelih na visokom nivou, te da ne isključuje uvođenje novih mera.

Ukratko, oni koji odluče da ostanu u Crnoj Gori prvo rizikuju da se zaraze, drugo – da im se dodatno zakomplikuje život novim merama koje su nagoveštene.

S druge strane granice, u Srbiji, od petka u 18 počinju da važe nove mere. „Obavezan nadzor“ je, kako je istaknuto, „blaža mera prelaznog karaktera, dok se situacija ne proceni težom“.

Darija Kisić Tepavčević je objasnila da će nadzor podrazumevati određenu dinamiku javljanja zdravstvenim službama tokom 10 dana nakon povratka u zemlju. Tiodorović nam je dao nešto preciznije objašnjenje.

„Svaki građanin će na granici, uz vraćen pasoš, dobiti i obaveštenje o tome da je obavezan da se javi u kovid ambulantu domu zdravlja kojem pripada. To nije onaj zdravstveni nadzor gde inspekcija izdaje nalog, pa rešenja, pa se onda prati da li se neko toga drži. Ipak, postoji obaveza da se u roku od 24 časa javi ambulanti na njegovom području. Domovi zdravlja će dobijati spiskove i policija će ih obaveštavati o tome”, rekao je Tiodorović.

Ukoliko se utvrdi bilo kakav simptom koronavirusa, piše se bolovanje – bez obzira na to da li je lakša ili ozbiljnija slika, i bez obzira na to da li ide kući u samoizolaciju ili na Infektivnu kliniku, precizirao je Tiodorović. Oni koji budu stavljeni pod zdravstveni nadzor biće ili pozivani telefonom svakog dana ili će posle nekoliko dana biti ponovo pregledani u kovid ambulanti kako bi se redovno pratilo njihovo stanje.

Pročitajte još:

Troškove testiranja pacijenata koji imaju tegobe snosi država, kao i do sada. Međutim, onima za koje se ispostavi da su zaraženi, pošto su svojom voljom i na sopstvenu odgovornost išli na more, neće biti isplaćivano 100 odsto zarade, kao u vreme vanrednog stanja, već 65 odsto.

Krizni štab je zamolio građane da svako ko je došao iz inostranstva bude 10 dana u samoizolaciji, ili da uradi PCR test, jer, kako je istaknuto, “Krizni štab trenutno nema zakonsku osnov da stavi zdravog čoveka po povratku sa putovanja u karantin ili samoizolaciju”.

Naravno, ne treba zaboraviti da je sve ovo privremeno. Krizni štab će dalje odluke donositi u skladu sa epidemiološkim prilikama, pa nije isključeno da se i mere pooštre.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar