dr Aksentije Tošić Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U poslednje vreme kod lica različitih starosnih dobi  primećeno je prisustvo virusa koji nemaju veze koronom, kažu nadležni u čačanskom  Zavoda za javno zdravlje.

Kako navode, to kod pojedinih ljudi zna da stvori određene zabune, budući da žitelji strahuju od zaraze koronavirusom. Tokom proteklih dana u ovoj ustanovi nije reistrovano prisustvo infekcije kovidom 19 u Gornjem Milanovcu i Čačku, a na području ivanjičke i lučanske zabeležen je po jedan slučaj zaraze.

Čačanski Zavod svakodnevno prati epidemiološku situaciju, a testiranje se sprovodi kod svih osoba koje imaju simptome slične koronavirusu, ali i „budnim okom“ prati sutuaciju u svim školama na podučju grada pored Morave.

Prema rečima direktora te ustanove, dr Aksentija Tošića epidemiološka situacija na području Moravičkog okruga je stabilna, ali je oprez neophodan.

„Naročito zbog lica koji se vraćaju iz inostranstva, a tu pre svega mislim na zemlje u okruženju gde se beleži porast obolelih, ali, nažalost, i onih sa smrtnim ishodima. Mi i sada imamo preglede lica u Domu zdravlja koji sumnjaju na zarazu, ali je taj broj znatno smanjen“, istakao je on i dodao da se i sada u referentne laboratorije dnevno šalje između 60 i 70 briseva na analizu. Vikendom je to daleko manje, dodao je Tošić.

Kada su u pitanju vakcine protiv sezonskog grupa, on je istakao da su naručene veće količine cepiva. Tošić navodi da bi trebalo da stignu, najkasnije, u oktobru i dodaje da je za njima veliko interesovanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar