Foto: Nova S

Trenutno smo uz Crnu Goru, druga zemlja u Evropi sa najlošijim pokazateljima. Oni koji nisu verovali u kovid 19 odneli su prevagu nad ostalima. Bilo ih je manje, a sada se zaražavaju svi od reda. Broj od 1.254 zaraženih na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana - ECDC indeks - drugi je najgori u Evropi, priča matematičar Petar Kočović.

On je za Novosti izjavio da „ako znamo da pet od deset zemalja beleži pad, a mi rastemo, eto dodatne brige“.

Kočović sa svojim timom, na osnovu matematičkih proračuna, izrađuje modele prema kojima prati i predviđa kretanje kovida 19. Priznaje da je u novembru rast bio takav da je bilo moguće da se rade samo kratkoročne prognoze  – sedam do deset dana unapred.

„Protekle nedelje korona je u Srbiji izobarala rekorde. Brojevi zaraženih, preminulih rasli su iz dana u dan. Prognoze variraju od sto odsto pouzdanosti, kada je rast ili pad stabilan, do nula procenata – ovo nam se prvi i jedini put pojavilo u Srbiji 19. novembra. Ali, sve dođe i prođe, samo je pitanje uz koliko žrtava.“ naveo je on.

Rast od novih 500 zaraženih dnevno u Srbiji i maksimum danas (1. decembar) od 7.999 zaraženih na dnevnom nivou je, kako tvrdi, nešto što nam kazuje da prognoze od pre neki dan, više ne važe.

„Pik ovog talasa trenutno je pomeren za početak decembra, ali uvek može da se vrati neki dan nazad ili da ode napred, prema novoj godini. Pre petnaestak dana sam na pitanje voditelja jedne televizije da li se nazire svetlost na kraju tunela, odgovorio: Svetlost na kraju tunela je voz koji nam ide u susret. Nisam u tom trenutku pomislio ništa strašno, ali ispade još strašnije. Proći će valjda i ovo“ rekao je Kočović.

Prema novim njegovim proračunima, kraj trećeg talasa je pomeren za april 2021. godine.

„Ako uzmemo u obzir da ste pitanja postavili samo dan ranije, eto dokaza da se stvari dešavaju velikom brzinom. Virus je dobio inerciju. Zaustaviti virus je isto kao ukočiti brod. Potrebno je da prođe dva kilometra da bi stao“ zaključio je Kočović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare