Foto:Shutterstock

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je privreda u drugom kvartalu funkcionisala pod jakim uticajem epidemije i mera koje je vlada preduzela i da su te mere su sačuvale ekonomsku stabilnost i radna mesta.

Prema njegovim rečima početkom godine broj nezaposlenih bio je 515.000 i u avgustu je došlo do smanjenja broja. Dodaje da u odnosu na prethodnu godinu imamo isti broj nezaposlenih i da mere vlade imaju puni efekat i smisao.

„Siguran sam da ćemo do kraja godine, a videćemo kako će funkcionisati naredna godina, očuvati tu stabilnost i verujem da ćemo i sledeće godine imati pad broja lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je Martinović za RTS.

Do posla najlakše dolaze informatičari, inženjeri građevinske struke i mašinstva, ekonomisti, građevinski radnici, lekari i medicinsko osoblje.

Pročitajte još:

Statistika beleži da je pojačana tražnja za kuririma, dostavljačima, socijalnim radnicima, negovateljima.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da tržište rada potpuno funkcioniše, i da postoji i neznatan broj otpuštanja.

„U uslovima epidemije najviše je pogođen sektor turizma, ugostiteljstva, mini trgovina, saobraćaja. Vrlo brzo po prestanku vanrednog stanja i to tržište se stabilizovalo. Turizam jedino nije zabeležio pojačana zapošljavanja, ali sektor trgovine svakako jeste“, objašnjava Martinović.

Zoran Martinović objašnjava da je u vreme epidemije i vanrednog stanja uvedena mogućnost elektronskog prijavljivanja službi za zapošljavanje i da su nezaposlena lica obavešetna da neće biti brisana sa evidencije do daljeg zato što mnogi nisu bili u mogućnosti da se prijave.

„Mere koje je vlada preduzela i program ‘Moja prva plata’ koji treba da uključi oko 10.000 mladih ljudi svakao će uticati na to da tržište rada i dalje bude stabilno“, poručuje direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Komentari

Svi komentari (1)