Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Uprkos epidemiji i vanrednom stanju, na tržištu rada i dalje postoji potražnja za prodavcima, kasirima, vozačima, kuririma ali i građevincima, programerima. Za 21. april zakazan je i sajam zapošljavanja, ali prilagođen okolnostima pa će se poslodavci i kandidati susretati u virtuelnom prostoru.

„U ovih nešto više od mesec dana vanrednog stanja, broj oglasa za zapošljavanje spao je na trećinu onog pre izbijanja epidemije, ali to ne znači da je potražnja za radnicima potpuno zamrla“, kaže za Nova.rs Miloš Turinski sa portala Infostud.

Miloš Turinski Foto:Privatna arhiva

Njihovo istraživanje pokazalo je da je posao izgubilo oko 12 odsto zaposlenih koje su anketirali u okviru aprilskog istraživanja kretanja na tržištu rada, i to uglavnom zbog smanjenja obima posla ili gašenja firmi gde su bili zaposleni.

Sa druge strane, trenutno se najveći broj oglasa za zapošljavanje skoncentrisao u nekoliko industrija, odnosno u IT, trgovini, proizvodnji prehrambene i robe široke potrošnje, građevinarstvu i transportu, a posebno kada je reč o dostavljanju pošiljki.

Što se trgovine tiče, potvrdu da zapošljavaju i tokom vanrednog stanja dobili smo u kompaniji Delez Srbija, u kojoj su tokom poslednjih mesec dana zaposlili 200 novih radnika, a najviše u sektoru online prodaje.

„I tokom vanrednog stanja nastavili smo sa otvaranjem prodavnica, što je povećalo potrebe i za velikim brojem zaposlenih različitih profila, od kasira, mesara, prodavaca na delikatesu, pekari ili voću“, kažu u kompaniji Delez Srbija.

Foto:Shutterstock

Sistem regrutacije se, međutim, potpuno preselio u online sferu, što nam potvrđuju i u kompaniji JTI.

„Za jednu poziciju smo u potpunosti završili proces selekcije koji je obuhvatao razgovore, testove i ponudu putem interneta. Trenutno smo u procesu selekcije praktikanta u sektoru kontrole kvaliteta u našoj fabrici u Senti i kandidati prolaze intervjue preko Skype i online testiranja“, kažu za Nova.rs u JTI.

Da su mnogi poslodavci, ali i potencijalni kandidati za poslove itekako prate šta se dešava na tržištu rada tokom epidemije govori i iskustvo Miloša Arambašića, konsultanta za poslovanje malih i srednjih preduzeća.

Njegovu objavu na LinkedIn-u u kojoj je pozvao svoje poznanike da oglase slobodna radna mesta kako bi pomogli onima koji su na samom početku epidemije ostali bez posla videlo je više od 90.000 ljudi, a gotovo istog trenutka su počeli da stižu odgovori sa informacijama o dostupnim poslovima.

Miloš je zato zajedno sa domaćom IT kompanijom Puzzle Software osmislio Virtual Expo, onlajn sajam zapošljavanja koji počinje 21.aprila, odmah posle uskršnjih praznika.

Miloš Arambašić Foto: Privatna arhiva/Miloš Arambašić

„Kretanje kroz sajam moguće je zahvaljujući aplikaciji MatchAbout, pa svako ko želi da se predstavi poslodavcima može da napravi profil i „dođe“ do virtuelnih štandova kompanija, koje će pojedinačno predstaviti sve otvorene pozicije, kao i mnoge druge stvari koje se tiču same kulture kompanije i pogodnosti koje pruža svojim zaposlenima.

Svi posetioci će putem notifikacija svakodnevno biti obaveštavani o novim pozicijama iz raznih industrija“, kaže Miloš Arambašić za Nova.rs

Učešće je, prema njegovim rečima, za sada potvrdilo desetak velikih kompanija iz sektora IT, maloprodaje, marketinga i dizajna, a planirano je da Virtualn Expo traje mesec dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram