Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što je portal Nova.rs objavio priču o tome da će zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" sutra održati protest upozorenja, nakon čega će stupiti u generalni štrajk, oglasila se i uprava ove ustanove, koja tvrdi da je sve što kažu zaposleni - neistina.

„Radi objektivnog izveštavanja javnosti“ uprava Klinike poslala je saopštenje u kojem se navodi da su „neistiniti navodi predstavnika nereprezentativnog sindikata Ujedinjeni Sindikat zdravstva Srbije, Klinike Laza Lazarević“ u vezi sa mobingom, raspoređivanjem i kažnjavanjem zaposlenih.

„Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta. Poslovanje Klinike je transparentno i podložno proverama, koje se inače redovno i kontinuirano sprovode od strane nadležnih institucija, u skladu sa zakonom, u najboljem interesu pacijenata i zaposlenih, što je jedina prava mera provere kvaliteta rada. Takođe, neistinita je informacija o štajkačkim aktivnostima tri sindikata u Klinici, jer dva od tri sindikata nemaju zakonsko pravo sindikalnog delovanja, a treći je nereprezentativan. Napominjemo da jedini reprezentativni sindikat u Klinici, a to je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, ne stupa u bilo kakav štajk niti se solidaraiše sa zahtevima takozvanih sindikata, od kojih je samo jedan organizovan u skladu sa radno pravnim propisima, ali je daleko od reprezentativnosti. U cilju zaštite interesa pacijenata Klinika će i dalje u punom obimu sprovoditi Zakon o radu, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i Zakon o pravima pacijenata“, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, Nova.rs razgovarala je sa predstavnikom sindikata Draganom Sinđelićem, koji je istakao da je glavni razlog za stupanje u generalni štrajk, inače najavljen za 29. septembar, „loše rukovođenje klinikom od strane direktorke Ivane Stašević Karličić“.

On je naveo da zaposleni trpe mobing, konstantne premeštaje sa jednog na drugo radno mesto bez ikakvog objašnjenja, pretnje otkazom i druge rigorozne kazne zbog trivijalnih grešaka i „nagrađivanje“ zaposlenih koji se vrate sa bolovanja novim radnim mestom.

BONUS VIDEO Politički mobing na palanački način

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare