Foto: N1

Vest o smrti petnaestogodišnjaka iz Pančeva, čije je telo pronađeno u Tamišu potresla je javnost. Činjenica da je pronađeno oproštajno pismo potegla je i pitanje kako se tinejdžeri bore sa životnim okolnostima i mogu li se sprečiti ovako fatalne priče. Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić, u izjavi za naš portal, ističe da u starosnoj grupi od 15 do 24 godina, suicid predstavlja jedan od vodećih uzroka smrtnosti. 

„Ovaj značajni javnozdravstveni problem narasta na globalnom nivou sa stalnim porastom učestalosti prethodnih 50 godina. Adolescentni uzrast je karakterističan kao turbulentna faza razvoja ličnosti, kada svaki stresor iz spoljašnje sredine može uzrokovati burne manifestacije: problemi u školi, neuspešne i nestabilne emocionalne veze, problemi u vršnjačkoj grupi, specifična porodična dinamika i slično“, ističe Stašević Karličić.

Ona upozorava da sve to može da, kod ove osetljive grupe, uzrokuje anksioznost, uznemirenost, pad funkcionalnosti, ređe agresivno i autoagresivno ponašanje kao odraz impulsivnosti.

„Zato se svaka nagla promena u ponašanju i funkcionisanju uopšte treba shvatiti ozbiljno. Izgrađivanje odnosa poverenja i atmosfere tolerancije sa adolescentom može doprineti njihovom osećaju sigurnosti i biti presudni faktor za pravovremeno traženje profesionalne pomoći“, poručuje psihijatar.

Ukoliko osećate bilo kakve teskobe, na raspolaganju vam je stručna pomoć i podrška

800 309 309 Nacionalna linija za psihosocijalnu podrsku tokom pandemije covid 19.

011 7777 000 Nacionalna SOS linija za prevenciju suicida.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar