Kovid bolnica Batajnica
Kovid bolnica Batajnica Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

U Srbiji je danas oboren crni rekord: više od 18.000 zaraženih, po prvi put od početka epidemije koronavirusa. Šta to znači za građane - da li ima mesta za strah od teže kliničke slike - i od čega to zavisi?

U kovid-bolnicama širom Srbije trenutno leži više od 2.000 pacijenata. Ta cifra je neuporedivo manja u odnosu na ranije talase kada je bilo hospitalizovano i više od 9.000 pacijenata. Omikron soj očigledno ima lakšu kliničku sliku, ali ni delta soj nije potpuno iskorenjen. Ipak, i dalje ima onih pacijenata kod kojih korona dovodi do većih komplikacija, pa je bolnički nadzor neophodan.

U bolnici u Batajnici sada leži oko 450 pacijenata, rekla nam je juče direktorka Adžić, da su kapaciteti te ustanove oko 900 kreveta. Kaže i da kliničke slike nisu toliko teške, ali:

„Dominira omikron. U bolnici je najviše starije populacije, ali ima i trudnica. Neuporedivo je više nevakcinisanih pacijenata. To više niko i ne pita. Moramo ponovo da otvaramo nove kapacitete“, navodi Adžić Vukićević. Kao problem ona navodi i to što se razboljeva i mnogo zdravstvenih radnika.

„U takvim uslovima teško je organizovati rad“, konstatuje Adžić Vukičević.

Dakle, i iz ovog razgovora je jasno da će omikron najteže pasti pacijentima sa ranije oslabljenim imunitetom i onim nevakcinisanim. Što se ostalih tiče, i oni će teško izbeći zarazu, ali, prema rečima doktora Šeklera, to i nije najcrnji scenario:

„Velike su šanse da je ovo kraj korone. Omikron je verovatno korak u dobrom smeru. Strah koji je eskalirao sa pojavom omikrona bio je preteran. Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno. Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vreme, u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno“, smatra Šekler.

BONUS VIDEO: Ponovo redovi ispred kovid ambulanti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare