Foto: Nova.rs

Na površinskom kopu Progorelica u Ibarskim rudnicima u Ušću kod Kraljeva, pre nekoliko dana proradilo je klizište. Jalovište je počelo da klizi i zaustavilo tok obližnje rečice. Ukoliko pre nego što se sanira klizište, padnu obilnije kiše, postoji opasnost da dva domaćinstva budu poplavljena, ali i deo Ušća.

Rudari Ibarskih rudnika od četvrtka su na terenu sa mehanizacijom kako bi uklonili zemlju koja je skliznula i zatrpala rečicu. Predrag Košanin iz sela Tadenje, čija se domaćinstvo nalazi pored rečice Raduše, koja protiče ispod površinskog kopa Progorelica, strahuje od obilnijih padavina.

Kaže da je tri ogromne reke doživeo za svojih sedamdeset godina, i pita se da da li će uspeti da otklone nastalu branu.

Foto: Nova.rs

„Svakog dana sam uplašen i samo gledam u nebo. Već četiri dana ne mogu da se koncentrišem, niti bilo šta radim na domaćinstvu zbog toga. Pod depresijom sam i samo razmišljam o tome koliko će dugo kiša da pada. Ova reka je izuzetno mala kada nema padavina, ali zato izuzetno velika kada ima padavina iznad 20-30 litara po metru kvadratnom“, priča Košanin.

Košanin kaže da je pre početka eksploatacije rude na kopu Progorelica, na vrhu postojalo jezero. Kaže da nikada nije primećivao da su postojale odvodne cevi za tu namenu, i da je još tada posumnjao da će doći do klizišta.

„Pregovarao sam sa njima ranije. I ovako, komentarišući situaciju, rekao sam im da sam ja ugrožen. Oni su se na to smejali, i pitali me zašto tako mislim. Rekao sam da mi preti opasnost da kad tad dođe do ovog klizišta“, priča ovaj meštanin Tadenja kod Ušća.

Rudari zemlju uklanjaju i ručno i mašinama, ali ona i dalje klizi. U Ibarskim rudnicima, koji rade u sklopu rudnika „Resavica“, kažu da je u sanaciju klizišta uključena teška mehanizacija, i da se dnevno ukloni oko 2.000 kubika materijala.

„Direktno ugroženih trenutno nema. Jer, klizište još nije potpuno zatvorilo tok reke. Trenutno prepumpavamo vodu iz gornjeg toka iznad klizišta, u donji tok reke. Ali, intenzivno radimo na sanaciji i uklanjanju materijala koji ugrožava rečni tok“, kaže Saša Ognjanović, tehnički direktor JP „Resavica“.

Plan je kako kažu u rudnicima „Resavica“, da se u narednih deset dana reši problem i reke i domaćinstava koja su ugrožena jalovištem. Kažu i da se odlaganje jalovišta na površinskom kopu „Progorelica“ vrši po postojećoj projektnoj dokumentaciji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare