Zbog gradnje nasuli kanal za odbranu od poplava, seku i šumu

Društvo 08. avg. 202021:56 > 23:01
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na levoj obali Dunava, u Krnjači, pored Pančevačkog puta, zatrpan je deo kanala koji služi za odbranu od poplava. Ekipa Nova.rs danas je tamo zatekla kamion koji je nasipao zemlju i bager koji je sravnjivao. Table sa obaveštenjem ko je izvođač radova i šta se gradi nije bilo.

Radnici koje smo zatekli u Krnjači rekli su nam samo da se priprema teren za gradnju, kao i da se sve radi legalno.

Zoran Janković, predsednik udruženja „EKO-Pančevački rit“ iz Borče kaže za Nova.rs da članovi njegovog udruženja svakodnevno patroliraju po ovom kraju i nadgledaju šta se događa.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Po njegovim saznanjima, teren je proglašen za građevinsko zemljište i na toj lokaciji predviđeno je da se prebaci direkcija JKP „Gradska čitoća“ iz ulice Mije Kovačevića, kao i pogoni i vozni park ovog preduzeća iz Vinče.

Poznati fotograf Dragoljub Zamurović, uslikao je ovaj teren iz vazduha i na svojoj Fejsbuk stranici napisao da „taj neko“ ko je zatrpao lateralni kanal, „takođe, planira da poseče oko 1.000 zdravih stabala šume u kojoj živi mnoštvo ptica uključujući i nekoliko orlova belorepana“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Janković kaže da, po njegovom saznanju, teren predviđen za izgradnju novih postrojenja „Gradske čistoće“ pokriva i deo na kome se nalaze stabla.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Objašnjava da „EKO-Pančevački rit“ pazi da se na tom terenu ne zatrpava smeće, što je čest slučaj sa novim gradilištima.

„Uprava grada je strogo naredila da se napsipa samo zemlja, a na mestima gde uranja, da se sipa građavinski šut. Naše udruženje dolazi na lice mesta i kontroliše da li se poštuje ta uredba“, priča Janković za Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako kaže, ono što je ovde uočeno kao nepravilnost, je zatrpavanje kanala koji služi za odbranu od poplava.

„Jedino su napravili propust, zatrpali su nekih 70 do 100 metara kanala pored Dunava koji služi za odbranu od poplava, a koji je neuređen i obrastao“, kaže on i objašnjava:

„Kanal je povezan sa pumpom koja izbacuje vodu u Dunav, u slučaju velikih padavima i visokog vodostaja Dunava.“

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje šta bi bilo ako bi sad došlo do poplava, naš sagovornik odgovara da „ne bi bilo dobro“.

„Ukoliko bi se izlio Dunav ne bi bilo dobro i u ovom delu do Pančevačkog mosta ne bi mogla da se izblaci voda“, tvrdi Janković.

Kako kaže, problem je već prijavio čuvar nasipa.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Čuvar nasipa je podneo izveštaj vodoprivredi Sibnica, koja je obavestila korisnika kanala „Srbijavode“. Na teren je izašao vodoprivredni inspektor, konstatovali su da je kanal zatrpan i dalje je sve u proceduri da se vrati u prvobitno stanje“, kaže on.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar