Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Srbija ima intezivne kontakte sa većinom proizvođača vakcina koji su u završnoj fazi izrade, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević povodom informacija da je u Rusiji registovana prva vakcina protiv koronavirusa.

„Imamo intenzivne kontakte sa većinom proizvođača vakcina koji su u završnim fazama izrade vakcine. Činimo sve napore da, kada se pojavi efikasna i bezbedna vakcina, koja će proći sve procedure u našoj Agenciji za lekove, da budemo među prvim zemljama koje će imati vakcinu“ rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Na pitanje ko će raditi na utvrđivanju bezbednosti ruske vakcine protiv virusa kovid, uz konstataciju da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da će srpski stručni timovi utvrđivati bezbednost ruske vakcine, Kisić Tepavčević je naglasila da je bitno da se zna da su vakcine dale ogorman doprinos i da proces proizvodnje vakcine ima jasno definisane postupke i faze.

Prema njenim rečima, prioritet su bezbednost i efikasnost vakcine, kao i stvaranje što dužeg post-vakcinalnog imuniteta.

„Imamo definsane kriterijume zakonskim aktima. Svaka vakcina prolazi te postupke, bez obzira na sertifikate koje imaju u zemaljama proizvodnje, oni prolaze to i kod nas u Agenciji za lekove. Tu nema odstupanja. Prioritet je bezbednost primene vakcine“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da ne zna da li postoji kontakt sa ruskom kompanijom, ali je jasno da smo u kontaktu sa brojnim kompanijama, te koju ćemo vakcinu dobiti videće se u bliskoj budućnosti.

On je naveo da Srbija ima jasnu institucionalnu regulisanost zaduženosti za bezbednost vakcine.

„Kada govorimo o stručnim ljudima, reč je o licima sa potpunom odgovornošću i to nema veze sa pojedincima iz Kriznog štaba jer čitave institucije stoje iza neke procene“, naglasio je Kan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare