Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je gostujući na RTS da je prva infekcija koronavirusom u Srbiji izolovana 1. marta. Osim nje, u studiju Javnog servisa, bilo je još troje ljudi koji nisu reagovali niti su demantovali njeno izlaganje.

Gosti emisije Oko, pored Kisić Tepavčević bili su i docent dr Ivanka Milošević zamenica direktora Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije i dr Predrag Savić zamenik direktora KBC Dragiša Mišović u Beogradu.

Niko od njih nije reagovao, odnosno demantovao, kada je Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanje voditeljke rekla da je prvi slučaj infekcije izolovan 1. marta.

„Mi smo prvog marta izolovali prvu infekciju ovim virusom, bio je u pitanju importovani slučaj. Inače ta osoba je izolovana, hospitalizovana i nije se dalje proširilo“,

Dodatnu zabunu izazvala je njena izjava „odmah nakon dva dana smo imali drugi slučaj i tu se već desila lokalna transmisija, to je šest dana nakon prvobitne detekcije u našoj populaciji„,.

Ona je dodala da je bila u pitanju osoba koja je mlada, zdrava, koja je u momentu dolaska u zemlju imala neke blage simptome, ali je bila željna i prijatelja i porodice i ona se nesmetano kretala“, rekla je jasno u programu RTS Kisić Tepavčević.

Od pojave koronavirusa u Srbiji, Kisić Tepavčević je profesionalno, stručno i kredibilno iznosila informacije u vezi sa koronavirusom zbog čega je ulivala i najviše poverenja.

Danas je Tanjug objavio da je Kisić Tepavčević rekla da se od prvog slučaja novog koronavirusa, koji je u Srbiji registrovan u prvoj nedelji marta, 6. marta, sve informacije objavljuju javno.

„Od samog početka sve informacije koje imamo o novom koronavirusu delimo sa javnošću onog momenta kada ih dobijemo. U tom cilju se obraćamo javnosti dva puta dnevno, gde su prisutni najveći državnici naše zemlje. Trudimo se da budemo dostupni svima, svaki podatak čim ga dobijemo podelimo sa javnošću“, rekla je ona.

Dodaje da je svaki podatak o zaraženima lako proverljiv, da je prvi registrovan slučaj koronavirusa bio u prvoj nedelji marta, tačnije šestog marta, kao što je objavljeno u medijima.

Napominje da postoje snimci kada je čovek ušao u zemlju, a postoje podaci i snimci kada je prebačen u KC Vojvodina.

„Svi smo prebukirani različitim obavezama, ali se trudimo da sve informacije koje imamo odmah podelimo sa javnošću. Možemo da razumemo da smo svi uplašeni, ali ako budemo delovali zajednički možemo da pobedimo virus“, naglasila je ona.

Apelovala je na sve da se infekcija koronavirusom ne politizuje i da svi „treba da delujemo kao tim“.

Na jučerašnjoj konferenciji u Vladi Srbije, Kisić Tepavčević je poručila da će građani ubuduće umesto u 18 časova biti informisani u 15 časova u vezi sa stanjem koronavirusa.

Ona je rekla da se nije promenila epidemiološka situacija.

„Ništa se nije promenilo, osim toga što hoćemo da budemo efikasniji i operativniji i nalaz od 15 časova obuhvatiće sve rezultate, sva testiranja koja su bila od 15 časova prethodnog dana do 15 časova tog tekućeg dana, tako da se od sutra viđamo svaki dan na ovom mestu“, rekla je Kisić Tepavčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram