Darija Kisić Tepavčević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"U ovom momentu je sedam privatnih laboratorija je podnela zahtev da radi PCR testiranja, danas će im biti dostavljen set zahteva koje propisuje SZO, ako to ispune dobrodošle su da nam se pridruže", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije Kriznog štaba", dodajući da su zahtevi manji za serološke testove.

„Dobrodošla nam je svaka privatna ustanova koja može da pruži usluge testiranja. Da bi neka laboratorija to radila mora da ispuni makar minimalne uslove biosigurnosti i biobezbednosti, da se agens ne prenosi na radnike i drugo“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da, imajući u vidu da virus ima visok stepen infektivnosti i prenosa, a da nemamo specifičnu zaštitu, „rad sa virusom zahtevaju maksimalni stepen predostrožnosti, odnosno sve te laboratorije moraju da imaju biosigurnosti nivo 2+ ili 3“.

Podsetimo, Ana Brnabić je u ponedeljak na konferenciji za medije rekla da je privatnim laboratorijama dozvoljeno da rade serološke testove na korona virus, ističući istovremeno da ustanove iz privatne prakse do sada nisu pokazale interesovanje da se uključe i u PCR testiranje.

Međutim, kako je pisao list „Danas“, Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova Srbije je saopštila da je prethodnih mesec dana zdravstvena inspekcija posetila više privatnih laboratorija upozoravajući ih na zabranu testiranja na koronavirus.

Prema navodima Danasa i distributeri testova na kovid 19 dobili su zabranu da prodaju testove privatnim laboratorijama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar