Darija Kisić Tepavčević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Procena je da milion i po do dva miliona građana treba da bude vakcinisano da bi se stvorio kolektivni imunitet koji će zaustaviti epidemiju korona virusa, tako je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević odgovorila na pitanje portala Nova.rs o tome kada se, nakon trenutnog zaravnjenja epidemiološke krive, može očekivati drastičniji pad broja zaraženih i jenjavanje epidemije.

„To su procene, predviđanja, kada je u pitanju kolektivni imunitet“, rekla je Kisić Tepavčevićeva kojoj su novinari imali prilike da postave pitanje nakon sednice Kriznog štaba. Upitana da li će se raditi istraživanja delotvornosti vakcine, ona je rekla da će se raditi istrazizvanja samo u određenim grupama.

„Već su na području Vojvodine rađena neka istraživanja. O tome će govoriti kolege. Ono što jeste, ne samo našoj zemlji, ono što pokazuju dosadašnja istraživanja je da su podaci ohrabrujući i idu u prilog tome da je posle vakcinacije višestruko veći nivo antitetela neko nakon preležane bolesti. Ipak, sve to je prilično složena i zavisi od mnogo parametara“, napomenula je Kisić Tepavčević.

Kako je navela, dosadasnji istraživanja ohrabruju i ona kažu da je nakon vakcinacije veći broj antitela nego nakon preležane bolesti kovid-19.

„Sada imamo moćno oružje za borbu protiv virusa korona, a to je vakcina“, rekla je Darija Kisić Tepavčević, koja je i ministarka rada.

Novi soj

Kisić Tepavčević je podsetila da je novi soj koronavirusa, koji je detektovan u Velikoj Britaniji, prošle subote prvi put potvrđen na teritoriji naše zemlje. Ipak, napomenula je da to nije ništa neobično i moglo se očekivati imajući u vidu zastupljenost u svi drugim zemljama.

„Vršeno je epidemiološko isztraživanje i taj krug se zatvorio, zatvorila se mogućnost da se ta infekcija dalje prenosi iz tog pojedinačnog rezervoara. To je nešto što će nas očekivati i u daljem periodu, zato sve pratimo. Ono što je bitno je da su analize pokazale, da, iako se radi o virusu koji je u odeređenim segmentima izmenjen, da se te promenene ne odražavaju na sastav vakcina i na njihov efektivnost“, istakla je Kisić Tepavčević.

Zdravstveni radnici i korona

Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da su zdravstveni radnici ugroženiji virusom korona od drugih, imajući u vidu učestalost obolevanja medicinskog osoblja širom sveta, ali da su virusu izloženi i pripadnici vojske, policije i svi koji su na radnom mestu u kontaktu sa velikim brojem ljudi.

Zanimao nas je i stav Kisić Tepavčević o zahtevu Sindikata lekara i farmaceuta Srbije da se kovid-19 klasifikuje kao profesionalna bolest i šta bi to donelo u praksi. Ministarka je navela da se većina zaraznih bolesti mogu klasifikovati kao profesionalna obeljenja, kao što je slučaj hepatitisom B, ali da se, kada je reč o respiratornoj bolesti, koja se prenosi kapljičnim putem, ne može reći da je rizik na određenom kolektivu niti na određenom zanimanju.

„Imajući u vidu učestalost oboljevanja zdravstvenih radnika širom sveta, jasno da su oni grupa koja je bila izloženija nego drugi. Ali, tu je širok spektar zanimanja, vojska, policija i svi koji su na dnevnom nivou u kontaktu sa velikim brojem ljudi“, rekla je Kisić i dodala da nijedna grupa nije bezbedna kada je u pitanju korona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare