Kisić: Dozvoljene posete za vakcinisane korisnike staračkih domova

Društvo 29. jan. 202111:04 > 11:06
Podeli:
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Krizni štab danas je odlučio da se štićenicima gerontoloških centara, koji su prošli kompletnu vakcinaciju omogući poseta u kontrolisanim uslovima, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, podsetila je,  u izjavi medijima, da su štićenici i osoblje u gerontološkim centrima bili prioriteti u vakcinisanju i da je među štićenicima vladala visoka zainteresovanost.

„Zahvaljujući vakcinaciji i velikom odzivu stvoreni su uslovi za takvu odluku. Oko 6.500 štićenika primilo je jednu dozu vakcine, a negde je sprovedena i kompletna vakcinacija sa dve doze“, objasnila je Kisić i podsetila da su korisnici domova za stare već mesecima bili mogućnosti da ih posete članovi njihovih porodica.

Kisić-Tepavčević rekla je da se u nekim centrima, u kojima ima obolelih, čeka stabilizacija situacije za sprovođenje vakcinacije.

Veliko interesovanje za vakcinaciju

Kisić je rekla i da je do sada vakcinisano više od 415.000 ljudi, te da da postoji velika zainteresovanost građana za imunizacijom.

Krizni štab, prema njenim rečima, prati učestalost neželjenih reakcija posle vakcinacije, i prenela da je do sada bilo tri takvih slučaja.

To je, dodaje, 0,7 odsto na 100.000.

Što se tiče onih koja su imali reakcije, radilo se o slučajevima koja su zahtevala hospitalizaciju, to jest radilo se o hematomu, linfadenitisu, te jednoj alergijskoj reakciji.

„Ni u jednom momentu osobe nisu bile u životnoj opasnnosti. Vrlo brzo je sanirano njihovo zdravstveno stanje“, objasnila je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar