Broj testiranih koji se saopštava tokom jednog dana odnosi na broj rezultata koji je stigao u poslednjih 24 sata, dok su brisevi pacijenata uzeti pre najviše tri dana, objasnila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

„To je broj uzoraka koji su na današnji dan obrađeni. Negde je bris uzet u prethodna 24 sata, negde u prethodna dva do tri dana. To je u ovom trenutku maksimalno do tri dana“ odgovorila je ona
je na konferenciji za novinare Kriznog štaba koliko su stari podaci o broju testiranih koje saopštavaju.

Istakla je da bi pravi indikator epidemiološke slike bio da su svi rezultati gotovi za 24 sata i da se svi trude da taj standard ostvare.

Na pitanje novinara kako će se sledeće nedelje održati sednica Skupštine Srbije kada je na snazi zabrana okupljanja za više od 10 ljudi, a u martu se iz istog razloga skupština nije sastajala, Kisić Tepavčević je odgovorila da se situacija sa početka epidemije razlikuje od današnje i sa kliničkog i sa epidemiloškog stanoviša, te da se mora uzeti u obzir održavanje državnog sistema i ekonomije.

„Takvi skupovi, koji su od značaja za državni sistem i funkcionisanje ekonomije, mogu da se održavaju uz poštovanje svih mera predostrožnosti. I ovde svi nosimo maske i fizička daljenost je takva da onemogućava prenošenje infekcije. Želela bih da ukažem da kad se mora održati sastanak u zatvorenom prostoru, onda se moraju obezbediti sve preventivne mere koje će sprečiti širenje virusa, kao što je urađeno na ovoj konferenciji za novinare kada svi imaju maske i sede na bezbednoj udaljenosti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar