Foto:Nova.rs

Kineski izvođač koji je angažovan na izgradnji auto puta od Preljine do Požege otpad koji nastaje ne odlaže adekvatno već sve završava u obližnjim njivama ili rekama. Da je to tako svedoči i ogromna bara ulja koju je jedan kineski radnik izručio iz kamiona na livadu, a koji danima ni zemlja ne može da upije.

Meštanima koji već imaju problema sa eksproprijacijom, pojavili su se i dodatni, daleko ozbiljniji i ekološki problem. Meštanima kojima je samo zemlja oduzeta privremeno i koja bi trebalo da im se vrati nakon izgradnje auto puta, kažu da ne znaju šta će raditi sa njom jer se na nju nekontrolisano odlaže sav otpad.

Foto:Nova.rs

„Ulje iz mašine koja radi na pobijanju šipova izručeno je ovde. Kao što vidite nesnosan smrad širi se danima, zemlja je upila deo ulja ali ne sve. Šta ja da radim sa zemljom gde su bili voćnjaci a gde sad odlažu sav otpad iz tunela”, kaže Miloš Nikolić iz Pakovraće.   

Šta sve ima u tom otpadu teško je reći, jer postoji tečni otpad iz mašina koji zemlja upije. Ali, kao što se može videti, sve se odlaže na livadama i voćnjacima. Plastične flaše, kese i ostaci od hrane za radnike su prekrile voćnjake. Na deponijama se ne odlaže samo zemlja, već i ostali otpad. A kamioni vrlo često ulaze u privatne posede ili se ta “deponijska brda” zbog konstantnog istovarivanja, sama pomeraju ka usevima. 

PROČITAJTE JOŠ

“Stručnjaci sa kojima sam ja pričala kažu da je nemoguće povratiti status zemljišta nakon kontaminacije. Sada više nemamo ni vodu. Od trenutka kada su krenuli radovi, prekinut je cevovod. A imali su jako kvalitetnu vodu. Možda je i bunar kontaminiran“, kaže Vesna iz Pakovraće.

Prema njenim rečima, ogromna prašina koja je počela da se podiže, dodatno će ih uugroziti

Više od 100 meštana koji su nezadovoljni eksproprijacijom zemlje na trasi auto puta Preljina – Požega, podnelo je tužbe nadležnom sudu, zahtevajući da im oduzeta zemlja bude plaćena po ceni građevinskog zemljišta. Ali ti sudski procesi traju više od dve godine, jer ih, prema oceni meštana, opstruiraju lokalna samouprava Čačka i Javno preduzeće „Putevi Srbije“.

BONUS VIDEO: Divlja deponija u Krnjači

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare