Deo kineskih stručnjaka na sastanku Kriznog štaba Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Šef kineskog ekspertskog tima u Srbiji Peng Džićiang iz Centra za kontrolu zaraznih bolesti iz provincije Guangdong ocenio je da su u Srbiji preduzete mere koje je trebalo preduzeti u sprečavanju širenja epidemije virusa korona.

„Uvedeno je vanredno stanje, policijski čas, zatvorene su granice i sve su to dobre i efiksane mere za kontrolisanje epidemije“, rekao je Peng za magazin Odbrana i dodao da je novi tip korona virusa prema dosadašnjim saznanjima sličan SARS-u i MERS-u.

On je rekao da se novi korona virus duže zadržava na hladnoći, ali da nisu tačni navodi da ne opstaje na toploti, jer može da se uništi tek nakon izlaganja sat vremena temperaturi od plus 56 stepeni Celzijusa.

„Bilo je nekih govora da ‘ne voli’ vrućinu, ali se prema poslednjim iskustvima nje baš ‘i ne plaši’. Može da se uništi nakon sat vremena izlaganja temperaturi od plus 56 stepeni Celzijusa. Znači, može opstati i u Africi. I tamo ima obolelih. Međutim, najlakše se pojavljuje na hladnoći“, istakao je dr Peng.

Prema njegovim rečima, virus se najlakše može preneti prva dva dana od pojave bolesti i pet dana nakon prvih simptoma, kao i da je tada najopasniji.

Kao najefikasniju meru zaštite od korona virusa Peng navodi nošenje maske, a prenoseći iskustva iz Kine, on kaže da je izolacija najbolja mera za rešavanje problema širenja epidemije.

Peng je istakao da zdravstveni sistem nije jedini koji treba da nosi teret borbe protiv korona virusa, navodeći kineski primer.

„U toj borbi učestvovala je cela društvena zajednica, mnoge institucije, a ne samo zdravstveni sistem. I samo zajedničkom društvenom akcijom uspeli smo da pobedimo ovaj virus“, naveo je dr Peng.

On je rekao da nije velika verovatnoća da se neko ko je bio zaražen i ozdravio zarazi ponovo, a kako je dodao vakcina je svakako najdelotvorniji lek protiv epidemije.

„Korišćenje vakcine od kraja juna“

„Sada i Kina i Amerika pripremaju svoje vakcine. Amerikanci imaju svoj tip, a mi svoj. U Kini su već urađena ispitivanja vakcine na životinjama, a sada se počinje kliničko ispitivanje na ljudima dobrovoljcima“, rekao je Peng.

Prema njegovim rečima kada budu završena klinička ispitivanja, treba da prođu još tri meseca da vakcina može i zvanično da se koristi.

„Dakle, otprilike krajem juna“, rekao je Peng.

On je posebno istakao veliku ulogu koju je kineska vojska imala u suzbijanju epidemije, radeći na stvaranju mobilnih bolnica, kao i da je dala veliki broj ljudi za spasavanje i pružanje pomoći ljudima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram