Deo kineskih stručnjaka na sastanku Kriznog štaba Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U dokumentu u koji je Nova.rs imala uvid, kineski epidemiolozi su u 25 stavki preneli sva iskustva o virusu CIVID 19: od simptoma, trajanju lečenja, period inkubacije, kao i o lekovima kojima su ih lečili. Svoja iskustva kineski stručnjaci su podelili na online konferenciji u organizaciji Ministarstva zdravlja Srbije, a pristustvovali su joj i predstvanici još 17 evropskih zemalja.

“Najvaća zaraznost korona virusom je u prvim satima nakon pojave infekcije, najrizičniji su kontakti iz porodičnog okruženja, a čak 94 odsto obolelih od virusa spadaju u starosnu grupu od 20 do 79 godina”, neka su od iskustava koje su kineski eksperti podelili sa srpskim zvaničnicima i kolegama na video konferenciji 13. marta.

Među dragocenim iskustvima koje su tada podelili otkriveno je i da zaraženi pacijent može da širi virus i par dana pre no što i sam oseti simptome, ali se srećom takvi slučajevi događaju u svega jedan odsto. Mada se kao tri vodeća simtoma zaraze navode temperatura, suv kašalj i opšta malaksalost organizma, iskustva kineskih stričnjaka su pokazala i da ozbiljni slučajevi ne moraju da imaju povišenu temperaturu.

Foto: Nova.rs

 

Takođe, prvobitno mišljenje da u najkritičniju kategoriju spadaju stanovnici starije dobi, iz službene beleške stručnjaka se može videti da je ovaj raspon drastično veći i da od virusa oboljevaju svi stariji od 20 godina. Dobra vest je da virus najmanje pogađa decu, jer je u Kini broj obolelih mlađih od 14 godina čak manji od jedan odsto.U najugroženiju kategoriju, što je već poznato i našoj stručnoj javnosti, Kinezi su izdvojili hronične bolesnike sa visokim pritiskom, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Oni su takođe opisali i precizne simptome za sve tri kategorije obolelih. Najveću među njima, koju čini čak 80 posto, karakterišu blagi simptomi bez upale pluća. Druga grupa srednje teško obolelih u Kini je činila 15 odsto, sa početnom fazom upale pluća. Međutim, u tolku lečenja, kako se pokazalo u Kini u 15 do 20 slučajeva, stanje srednje teško obolelih pacijenata je prešlo u tešku kategoriju, a isto se događalo i sa pacijentima koji su imali blage simptome, ali im se stanje pogoršavalo. Simptomi kod najteže obolelih pacijenata, a koji je ukupno 5 odsto su otežno disanje i niska zasićenost krvi kiseonikom koja zahteva hitnu asistiranu ventilaciju, odnosno priključivanje na respirator.

Foto: Nova.rs

Iz dokumeta je takođe jasno vidljivo koje su terapije kineski epidemiolozi koristili u borbi sa virusom. U najtežim slučajevima, pored respiratora, pojedinim pacijentima je rađena i plazmafereza, odnosno izmena plazme. U slučajevima naglog pogoršanja stanja, koristili su glukosteroide. “Od lekova osim antibiotika i antimikotika za sekundarne komplikacije, za tretman virusne infekcije koristili su alfa interferon, koletra, ribovirin, hlorokin, arbidol”, navodi se u službenoj belešci Ministrastva.

Interesantan detalj je da su kineski lekari u borbu protiv virusa uključili i preparate tradicionalne kineske medicine, ali, kako se navodi, “isljučivo kod lakših slučajeva u cilju podizanja imuniteta”.
Kineska iskustva su pokazala i da period inkubacije najčešće traje od 3 do 7 dana, od momenta kontakta sa virusom, ali može da potraje i dve nedelje, zbog čega je upravo ovo vreme izdvojeno za minimalan boravak u karantinu potencijlanioh nosioca virusa. Lečenje virusa kod srednje teških pacijenata traje do 12 dana, dok kod teško obolelih može potrajati nedeljama. I nakon potvrde dva negativna nalaza u 24 časa, kineski epidemiolozi su izlečene od virusa obavezivali na još dve nedelje kućnog karantina, pre no što bi ih smatrali potpuno izlečenima i bezbednima za okolinu. Takođe, kineski epidemiolozi su ustvrdili da prema njihovim iskustvima nije dokazano da virus može preći sa majke na plod.