Foto:FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ - bk

Kad su kineski stručnjaci sleteli u Srbiju predsednik Aleksandar Vučić poljubio je kinesku zastavu i obećao da će ih bespogovorno slušati. Beograd se pretvorio u oduševljenu laboratoriju kineske diplomatije u doba koronavirusa, piše Frans Pres, a prenosi Jutarnji.hr

Velikodušna po nekima, vođena vlastitim interesima po drugima, politika „zdravstvenog Puta svile“ kineskog predsednika Si Đinpinga sprovodi se slanjem miliona zaštitnih maski u svet, među kojima su i neke virusom teško pogođene zemlje kao što su Španija i Italija, prenosi Jutarnji.hr.

U Srbiji, stručnjaci koji su došli iz Kine, gde se pandemija pojavila, ali koja ju je uspela obuzdati, arhitekte su promđene strategije.

„Kineski stručnjaci prvi su koji su pobedili virus. Od sada ćemo raditi sve što oni kažu“, rekao je srpski predsednik 21. marta, dočekavši ih uz veliku pompu na aerodromu. I objasnio da njegova zemlja, koja je doduše kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nema druge solucije nego osloniti se na „kinesku braću“.

Kako bi izbegla katastrofalan italijanski scenario, balkanska zemlja koja već jako dugo balansira između istoka i zapada, želi da sprovodi masovna testiranja jer ih je donedavno provodila na kašičicu. Cilj je da se uskoro sprovodi 7.000 testova na dan.

Vojska je postavila hiljade kreveta u hali Beogradskog sajma koji je preuređen u improvizovanu bolnicu, kako bi se tamo u obvezni karantin smestili zaraženi s blagim simptomima, podseća Jutarnji.

Grade se i drugi improvizirani prihvatni centri za obolele u cilju borbe protiv pandemije novog koronavirusa kojim je u zemlji zaraženo 1.170 ljudi, a umrlo ih 31. Kineski lekari savetovali su Beogradu da odustane od korišćenja vojne bolnice za teške slučajeve, jer nije primerena za to.

„Smešan virus“

Srbija paralelno uvodi sve strože vanredne mere, dok je u početku prevladavao prilično nemaran stav. Aleksandar Vučić tada se šalio da ima „izgovor“ da pije više rakije ili se od svega srca smejao na šalu jednog pulmologa o „smešnom virusu koji postoji na Fejsbuku“.

Zapravo i Peking i Beograd imaju koristi od svojeg „čeličnog prijateljstva“, smatraju analitičari.

Foto: Air Serbia

„Dok Kina nastupa kao milosrdni Samarićanin ne bi li se zaboravili njeni početni propusti u pandemiji, dramatično isticanje kineske pomoći u prvi plan omogućuje srpskom predsedniku da se predstavlja kao spasitelj Srbije, rekla je Majda Ruge“, analitičarka Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR), prenosi Jutarnji.hr.

Kriza predsedniku koga se optužuju da prisvaja sve veća ovlašćenja, da guši slobodu izražavanja i medija, takođe pruža priliku da opravda svoju veliku naklonost prema Kini, zemlji koja neće kritikovati jako problematične aspekte njegovog stila vladanja, dodala je.

Kinezi mu to dobro vraćaju. Po pisanju kineskog nacionalističkog dnevnog lista Global Tajms, video snimak na kojojoj Vučić ljubi crvenu kinesku zastava ima stotine miliona pregleda na Weibou, jednom od najvećih društvenih medija u Kini.

„Hvala brate Si“

Kineski korisnici interneta cene „iskrenost i zahvalnost” srpskog predsednika, koji je „uz to, visoka i privlačna osoba“.

Teško je reći kolika je kineska medicinska pomoć Beogradu, ali Evropska unija ističe da je u srpski zdravstveni sektor u 20 godina ubrizgala 450 miliona evra. Brisel je uz to dodelio 93 miliona evra posebno za borbu protiv Covida-19, kako se naziva respiratorna bolest koju uzrokuje novi koronavirus.

Unatoč tome, istraživanja pokazuju da srbijanska javnost ima puno bolje mišljenje o Kini nego o Briselu i Vašingtonu, jer su građani zahvalni Pekingu na tome što je spasio hiljade radnih mesta u industriji i podržava zemlju kada je reč o osetljivom pitanju Kosova.

Peking je u zadnjih desetak godina uložio milijarde dolara u Srbiju, u obliku zajmova ili direktnog finansiranja, i to u razvoj infrastrukture, energetiku, bezbednost.

Neki analitičari kritikuju međutim netransparentnost projekata koji ne odgovaraju nužno evropskim normama.

„Srbija želi ostati u milosti Kineza, koji daju puno, a ne pitaju mnogo. To je Si Đinpingova jednostavna promocija“, kaže beogradski analitičar Stefan Vladisavljev.

Portret kineskog predsednika postavljen je iznad jednog beogradskog bulevara uz reči „Hvala brate Si“, što je platio jedan provladin tabloid.

Taj osećaj dijeli i svetska teniska zvezda Novak Đoković koji je zahvalio Pekingu „iz sveg srca, u svoje ime i ime nacije“, a i sam je donirao milion evra pomoći svojoj zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram