Foto: Shutterstock

Ambasada Narodne republike Kine u Srbije reagovala je na rezoluciju Evropskog parlamenta, čiji je sadržaj vezan i za delovanje Linglonga u Srbiji. Iz ambasade su poručili da je reč o "tipičnoj političkoj manipulaciji".

„EP izražava duboku zabrinutost zbog navodnog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima oko 500 Vijetnamaca na gradilištu kineske fabrike Linglong u Srbiji. Pozivamo srpske vlasti da pažljivo istraže slučaj i da obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici i da EU dostave zaključke svojih istraga, te da počinioce pozovu na odgovornost“, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta.

Nakon što je rezolucija usvojena, reagovala je i ambasada Kine u Beogradu koja je poručila da je reč o političkoj manipulaciji.

„Relevantna rezolucija Evropskog parlamenta je neosnovana, tipična politička manipulacija koja na osnovu lažnih informacija i predrasuda, neutemeljenim i zlonamernim klevetanjem diskredituje kineska preduzeća i kinesko-srpsku saradnju, i to najoštrije osuđujemo. Saradnja kineskih preduzeća koja posluju u Srbiji i Srbije zasnovana je na uzajamnom poštovanju i obostranoj koristi i funkcioniše u okviru zakona Srbije, dajući pozitivan doprinos ekonomskom i društvenom razvoju Srbije. Svaka zlokobna namera da se podriva prijateljska saradnja Kine i Srbije i koči razvoj Kine i Srbije neće uspeti“, navodi se u saopštenju ambasade.

 

 

****

Bonus video: Linglong pod lupom Evrope – gosti Ranka Savić i Ivana Gordić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare