Foto:Nova S

Odvođenje medicinskih radnika u Nemačku je poslednjih godina posao težak milione evra godišnje, a neki posrednici vrbuju ljude u Srbiji na nedozvoljen način, potvrđuje istraživanje nemačke istraživačke mreže Korektiv (CORRECTIV), piše Dojče vele.

Kako se navodi, srpski inspektori poslednjih godina kažnjavaju posrednike koji bez dozvole vrbuju i odvode medicinsko osoblje u Nemačku.

Ta mreža je imala uvid u dokumente koji potvrđuju da se nelojalni posrednici u Srbiji kažnjavaju sa 500 do 1.400 evra.

Ogromna potreba Nemačke za bolničarima i negovateljima – već sada je upražnjeno 40.000 radnih mesta u nemačkim klinikama i domovima za stare – stvorila je čitavu mrežu posrednika od kojih su neki u potrazi za „lakom zaradom“ i ne poštuju pravila, navodi Korektiv nakon istraživanja u kojem su učestvovali novinari iz pet zemalja.

O toj temi su prvi izveštavali novinari DW u tekstu „Industrija odlaska“ krajem 2019. godine. Prema tadašnjim saznanjima, nemačke klinike i starački domovi su spremni da plate i do 15.000 evra posrednicima koji im dovedu jednog negovatelja iz Srbije.

„To je maltene trgovina ljudima“, rekao je tada posrednik iz jedne legalne agencije o praksi pojedinih „kolega“ koji medicinskim radnicima obećavaju kule i gradove, a onda ih ostavljaju na cedilu čim pokupe profit.

Istraživanje Korektiva sada potvrđuje tu veliku potražnju koja je opstala u doba pandemije. Navodi se da je tržište posredovanja u Nemačkoj teško oko 100 miliona evra godišnje.

Osim Balkana, medicinsko osoblje se na sličan način dovodi iz Meksika i Filipina.

Prema pisanju Korektiva, to je zainteresovalo i srpske inspekcije. Opisuje se više slučajeva da su srpski inspektori ubačeni među medicinske radnike kada bi neki posrednik ili agencija organizovali neprijavljeni skup na kojem se vrbuju medicinski radnici.

Foto: Printscreen/Facebook/Josefin Lundgren

Takvi skupovi se obično događaju u beogradskim hotelima ili kafićima i to ne tajno, naprotiv – prethodno se najavljuju na društvenim mrežama.

Recimo, u januaru 2018. je Halida Bendke iz nemačkog Direna u ime svoje posredničke firme pozvala medicinske radnike iz Srbije na sastanak u kafeu Negro u centru Beograda, piše Korektiv.

Inspekcija za rad je poslala svog čoveka i epilog je bio kazna od 1.200 evra.

Bendke je u odgovoru novinarima, kao i neki drugi koji su kažnjeni, tvrdila da je samo držala predavanje, odnosno informisala medicinske radnike, a ne da ih je vrbovala.

Ona tvrdi da su srpske službe korumpirane i da su je kaznile u dosluhu sa konkurentskom agencijom.

Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

U jedan slučaj bila je umešana i ugledna Univerzitetska klinika u Bonu. Krajem septembra prošle godine je njen zaposleni Mlađen Petrović u iznajmljenoj sali u luksuznom beogradskom hotelu Metropol „informisao“ zdravstvene radnike.

No, iz dokumenata je jasno da im je klinika u Bonu eksplicitno nuđena kao poslodavac, pa je srpska inspekcija to videla kao vrbovanje i posredovanje u nalaženju posla, za šta Petrović nije imao dozvolu. Kazna je iznosila 1.360 evra.

Slučaj je potvrdila i Univerzitetska klinika iz Bona, naglašavajući pak da je u pitanju bilo „informisanje“ medicinskih radnika, te da se radilo o prekršajnoj, a ne krivičnoj prijavi.

Novinari DW su ranije dobili potvrde samih posrednika da rade s one strane zakona.

Jedan posrednik je tada priznao da vrbuje ljude po bolnicama – kaže da ima nekoliko medicinskih sestara koje mu nalaze klijente. „Ona me, recimo, nazove i kaže da ima tri koleginice koje bi u Nemačku. Ako to uspe, platim joj tristotinak evra po osobi.“ Nakon što su ta saznanja objavljena krajem 2019, Srbija je ubrzo najavila raskidanje programa Triple Win između srpske i nemačke službe za zapošljavanje.

Svaki deseti medicinski radnik koji je otišao iz Srbije u Nemačku otišao je upravo preko tog zvaničnog programa.

„Želimo da zadržimo ljude i smatrali smo da je, imajući u vidu ciljeve države, neprimereno da na ovakav način podstičemo odlaske“, rekao je u februaru Zoran Đorđević, tadašnji ministar rada Srbije. Projekat je zvanično okončan u junu.

I Korektiv sada piše da odlazak medicinskog osoblja zemlje poput Srbije ili Meksika stavlja pred veliki problem.

„Zemlje poput Srbije i same se bore sa značajnim starenjem stanovništva – ali, za razliku od Nemačke, tome se dodaje i odseljavanje omladine.“ DW podseća i da je još krajem prošle godine predsednik Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji „Ćirilica“, imao poruku za nemačkog ministra zdravlja Jensa Špana: „Špan, vrlo sposoban ministar zdravlja, kaže: ‘E, dolazim ja u Srbiju da vam pokupim medicinske sestre.’ E nećeš majci da dolaziš ovde! Rekao sam mu: ‘Nemoj da dolaziš bre.'“ DW piše da je Špan kasnije rekao da takav razgovor sa Vučićem nikada nije vodio.

Iako je sada Korektiv izvestio o kaznama koje razrezuju srpske inspekcije kada posrednici nemaju dozvolu za neki skup, do sada nije poznato da je Srbija razbila neku veću posredničku mrežu koja na sumnjiv način odvodi ljude u Nemačku i tako zarađuje silan novac, navodi se u tekstu DW.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar