Foto: Twitter/Martin Bežinarević

Da je reka Pek ugrožena i zatrovana teškim metalima posvedočili su rezultati analize koju je napravila lokalna samouprava u Kučevu. Epilog ovog zagađenje utče i na živi svet, pa su na društvenim mrežama osvanule uznemirujuće fotografije uginule ribe.

„Ovo je rezultat trovanja reke Pek u Majdanpeku. Ovo je razlog zbog koga su moj sugrađani blokirali magistralni put. Ovo mora biti i više nego dovoljan razlog za borbu! Borba za vazduh i vodu jeste borba za GOLI ŽIVOT!“, objavio je na Tviteru korisnik Martin Bežinarević.

 

 

 

Pre oko mesec dana u javnosti se podigla prašina oko „neobične“ boje reke Pek. Rezultati Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca pokazali su da se pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta, pre svega bakra (referentna vrednost 500 izmerena 960), mangana (referentna 300 izmerena 3300),gvožđa ( referentna 1000 izmereno 12.600) i sulfata ( 200 izmereno 369).

Lokalna vlast traži angažman republičkih institucija i da se do kraja utvrdi ko je krivac za ekstremno zagađenje ove, kako je mnogi pamte, zlatonosne reke. Konkretnih mera još uvek nema.

Da je situacija alaramantna svedoči i to što je zagađenje Peka više puta pomenuto i na protestu „Ekološki ustanak“. Ovaj problem istaknut je kao jednan većih kada je reč o očuvanju životne sredine u Srbiji.

Nadležne isntitucije su još uvek bez zvaaničnog rešenja ovog problema, a građani i aktivisti nemaju dilemu ko je odgovoran.

Kučevljanin Nebojša Joksić je ekološki aktivista koji već dugo putem društvenih mreža ukazuje na ovaj problem i na zagađenje reke, a u ranijoj izjavi za naš portal on je rekao da je zabrinut za svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva.

„Kraj 2017, tada sam počeo intenzivno da se brinem i ti problemi traju sve do danas. Brinem se za sebe i svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva koji letargično čekaju da neko drugi reši njihov problem“, ljut je naš sagovornik.

„Rudnik bakra Majdanpek nas decenijama truje ispuštajući jalovinu iz svog rudnika u reku Pek, koja dalje otiče u Dunav. Zi Đin je vlasnik tog rudnika. U početku se to zagađenje događalo jednom do dva puta godišnje, s jeseni i proleća kada su velike kiše – tada su koristili priliku. I tada se voda zamućivala, videlo se. Zadnjih nekoliko godina to mesecima traje. Poslednji napad na Pek, aktuelna situacija, traje od novembra prošle godine“, objašnjava Joksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar