Foto: N1

Klinika za kardiohirurgiju KCS tokom najvećeg "udara" virusa korona primala je bolesnike i rađene su operacije hitnim, životno ugroženim pacijentima. Sada, osim hitnih stanja, rade i operacije pacijentima sa liste čekanja.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju prof. dr Svetozar Putnik kaže da ustanova u svojih 70 godina rada nije nijedan dan stala, te da nije stala ni u ovo „teško vreme“ epidemije virusa korona.

„Operisali smo svaki dan. Naravno, nismo radili punim kapacitetom, imali smo situacije kada smo radili samo hitne bolesnike, ali ne samo one kojima pukne aorta ili dožive akutni infarkt miokarda, već i one bolesnika koji su kod nas na listama čekanja, a kojima je život neposredno ugrožen“, kaže Putnik za Tanjug.

Trenutno klinika radi kapacitetom 50 do 70 odsto. Proverava se ko su najugroženiji pacijenti sa liste čekanja, kako bi se oni prvo operisali.

Na listi čekanja su, kako kaže Putnik, bolesnici koji čekaju na operacuiju aortokoronarnog bajpasa, koji imaju zapušene krvne sudove na srcu, kojima preti infarkt miokarda, koji imaju bolest srčanih zalistaka.

„Ne radimo u punom kapacitetu. Pokušavamo da naše infrastrukturne uslove prilagodimo epidemiološkoj situaciji, da zadržimo neku vrstu elastičnosti da možemo da reagujemo onog momenta kada se infekcija pojavi, da tu grupu ljudi možemo da izolujemo, da im na adekvatan način pomognemo“, pojašnjava Putnik.

Cilj je da se sprovode epidemiološke mere da posao može nesmetano da se nastavi i pored toga što se neki inficirani bolesnik pojavio.

Da bi to moglo da se ostvari, ističe, bolnica ne može da bude puna.

„Sa druge strane, morate da radite kapacitetom koji je dovoljan da svim najugroženijim bolesnicima pružite pomoć. To znači da radimo između 50 i 70 odsto u odnosu na maksimalni kapacitet kako smo radili u godinama iza nas“, navodi on.

Putnik je kazao da je program transplantacije srca trenutno zaustavljen zbog epidemije virusa korona, ali da za pacijente kojima je jedini lek transplantacija imaju drugu način da pomognu, a to je ugradnja mehaničkih, veštačkih srca, koja je pouzdanija u vreme globalne pandemije.

„Za najugroženije bolesnike imamo strategiju kojom ćemo im ili pomoći dok se transplantacioni program ponovo ne obnovi ili će to biti definitivno terapijsko rešenje“, zaključio je direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS prof. dr Svetozar Putnik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar