Milika Ašanin Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin kaže da je situacija u zemlji, što se tiče virusa korona, zadovoljavajuća i stabilna, ali da je krhka.

On je za TV Pink rekao da nas to obavezuje na poseban oprez i odgovornost.

„Značajno je manje bolesnika u prijemno-trijažnim ambulanata, kako Infektivne klinike, tako i kovid ambulanti u Beogradu. Na nivou grada Beograda u toku 24 sata na bolničko lečenje se primi primi oko desetak pacijenata“, rekao je Ašanin.

Naglašava da je stanje u Infektivnoj klinici do sada dobro, da se za 24 sata obavi 60 do 70 pregleda i da je značajno da broj pregleda bude ispod 100.

„Imamo 36 ili 37 pacijenata na bolničkom lečenju i četiri na respiratoru“, rekao je Ašanin i naglasio da se u Srbiji obavi oko 1.000 pregleda dnevno što se tiče Srbije.

Ističe da je povećan broj pregleda, da je poremećen odnos prvih pregleda i kontrolnih pregleda.

„U proteklom periodu mi smo imali dve trećine kontrolnih pregleda. Sada su dve trećine prvi pregledi. Na satnom nivou pratimo situaciju“, naveo je on.

Podseća da je pred Srbijom nekoliko izazova, a to je povratak građana iz inostranstva, počela je školska godina, počinje nastava na fakultetima.

Napominje da u ovom momentu nema ništa efikasnije u borbi sa virusom korona osim preventivnih mera – nošenja maski, distance i redovne higijene ruku.

Dodatni rizik predstavlja i to što se od polovine oktobra očekuje pojava sezonskog gripa, te da je grip vakcina veoma važna.

„Pozivem sve građane da se vakcinišu protiv gripa, a kada stigne vakcina i protiv korona virusa“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar