Dobro raspoloženi, komunikativni, ne deluju zabrinuto - takav utisak ostavljaju Indijci koje smo upoznali u jednom beogradskom hotelu. Oni su od 9. jula suočeni se sa novom merom po kojoj više ne smeju da napuštaju svoj hotel zbog sedmodnevnog karantina, ali ni to ih ne sekira. Kažu da njihovi sunarodnici koji takođe planiraju dolazak u našu zemlju narednih nedelja ne žele da otkazuju svoje aranžmane za Srbiju.

Već nekoliko dana u Srbiji se govori o „karantin turizmu“ Indijaca koji našu zemlju koriste kao tranzit za neku dalju destinaciju. Naša ekipa porazgovarala je sa Indijcima koji su u karantinu u jednom beogradskom hotelu i otkrila da oni nisu iznenađeni novim pravilom od 9. jula ove godine o obaveznom sedmodnevnom karantinu i pored toga što je većina njih revakcinisana AstraZenekom protiv koronavirusa.

Nekoliko beogardskih hotela ima velike grupe indijskih „karantin turista“, a u jednom koji smo obišli smešteno je oko 200. Kako su indijski turisti za našu ekipu rekli, oni su bili informisani o tome da ih čeka karantin i to preko njihovih turističkih agencija. Svi ostaju 2 nedelje, od kojih jednu provode u karantinu u hotelu, dok drugu planiraju da iskoriste za razgledanje Beograda i Srbije.

Većina Indijaca sa kojima smo razgovarali nalaze se na putu ka Saudijskoj Arabiji, gde, kako kažu, svi rade, a do tamo nemaju direktne letove iz Indije, te da zato moraju da putuju preko neke treće zemlje, a za ovo putovnaje preko Beograda mnogi su morali da izdvoje i 2.000 evra. Za sada nam ističu da su zadovoljni uslovima u beogradskom hotelu, ali im je problem to što im je malo dosadno.

„Ne samo da nemamo direktne letove, nego možemo da uđemo u tu zemlju kada provedemo dve nedelje u nekoj drugoj sigurnoj zemlji“, objašnjava nam mlađi radnik iz Indije, kome je ovo peti dan u Beogradu.

indijci u beogradu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako kaže jedva čeka da mu se završi sedmodnevni karantin kako bi posle toga mogao da izađe iz hotela i vidi, kako kaže, beogradski zoološki vrt.

„Znali smo još od naše agencije da ćemo biti u karantinu sedam dana i mi pratimo instrukcije srpskih organa“, odgovara nam ovaj Indijac na naše pitanje o tome da li je iznenađen merom karantina.

Srbija mu deluje, kako ocenjuje, slobodno i dodaje da im deluje da ovde nema mnogo epidemioloških restrikcija, a za ljude u hotelu imamo samo pohvale.

„Svi su veoma prijateljski nastrojeni i pomažu nam. Takođe, daju nam i dobre savete šta treba posetiti ovde. Planiram da opet dođem u Srbiju i to još sa porodicom“, kaže ovaj mladi Indijac.

Drugi Indijac koji je doputovao sa grupom koja je stigle pre pet dana za naš portal kaže da su dali saglasnost o karantinu i dodaje da ih nisu zbunila pravila ovde o obaveznom karantinu.

„Imamo internet konekciju, hranu, malo je dosadno da provodimo sedam dana u karantinu, ali poštujemo mere Srbije“, kako za naš portal.

Na naše pitanje da li zna nekog kome je ova mera poremetila planove putovanja, on nam kaže da ne zna i da će njegovi prijatelji koji planiraju putovanje u Srbiju narednog meseca doći ovde bez obzira na obavezni karantin.

On nam kroz smeh navodi da je jedna njegova zamerka u Srbiji – hrana. Kako kaže, oni u Indiji su navikli da jedu začinjenu i ljutu hranu.

Foto: Nova S

Mladić koji je doputovao sa juga Indije u Beograd kaže da je ovde srećan i zadovoljan, a da do sada nije znao mnogo o Srbiji osim onoga na šta je naleteo na internetu, a pored Novaka Đokovića, ovaj mladić zna i da je ovde nekada bio rat. Pokazuje nam sliku spomenika nekog partzianskog borca sa puškom pitajući: „Da li je to Mislošović? Znam da se tako nešto zvao srpski vođa. Da li vi znate gde je ovaj spomenik?“

Nakon što je mladić nastavio da istražuje na telefonu više o Slobodanu Miloševiću željan da sa nama porazgovara o lokalnoj istoriji na naše pitanje o uslovima u hotelu, on nam odgovara da je srećan i zadovoljan ovde.

„Ne znam da li nekome nešto ovde pada teško, možda na primer ljudima kojima je potpuno nepoznata kultura u Evropi ili način ishrane“, objašnjava za Nova.rs ovaj mladić.

A zatim nastavlja da govori o karantinu: „Ako pogledate širom sveta za Indijce širom sveta imamo mere i zato ovo u Srbiji sve vidimo kao normalnu proceduru. Za nas je malo mesta gde možemo slobodno da se krećemo bez karantina“.

On nije iznenađen ni brojem „karantin turista“ iz Indije – „već smo znali da mnogo njih putuje ovde na putu za druge zemlje“.

Sredovečni Indijac u Srbiju je stigao pre nekoliko dana i pokazuje nam dokument o saglasnosti o karantinu koji je potpisao uz navode da su im dali informacije o izolaciji. Ističe da nisu svim pojedinačno objašnjavali na beogradskom aerodromu, ali da su već imali sve informacije koje im je agencija obezbedila.

„Trebali smo da potpišemo papire o karantinu, a oni koji nisu imali te papire o saglasnosti morali su da popune formulare o karantinu“, navodi nam on i dodaje da ga jedino zbunjuje da li mora da radi PCR test u Srbiji i nakon što mu istekne sedam dana karantina.

Ni hotelsko osoblje nema neke nikakve zamerke na goste iz Indije i ističu da nije bilo nikakvih incidenata. Osoblje nam navodi da imaju najave dolaska grupa indijskih turista i da one nastavljaju da se dešavaju bez obzira na oštrije mere.

Nemanja Jovanović/Nova.rs Nemanja Jovanović/Nova.rs
Pregled dana Pregled dana

„Sada su samo mere oštrije i mi se toga pridržavamo i sugerišemo gostima da se pridržavaju toga“, priča nam osoblje jednog beogradskog hotela u kojem je veća grupa indijskih turista.

Kako navode otkazivanja dolazaka nije bilo ni nakon obaveznog sedmodnevnog karantina. Za sada im se gosti ne žale na uslove, osim na to što ne mogu da se slobodno kreću slobodnije.

„Sve ostalo je u skladu sa karantnom na koji su oni negde i pristali“, navodi osoblje jednog beogradskog hotela za naš portal.

Kažu da je sve identično što se tiče pravila kao i u samom početku kada su krenule prve grupe turista, sem toga da je sada, kako kažu, prosto strogo naglašeno da nema napuštanja hotela.

„Sve grupe će nam do avgusta ostati u tom maniru“, ističu u jednom beogradskom hotelu, čiji su kapaciteti trenutno puni.

Govoreći o zaradi od indijskih turista, oni kažu da ona nije ista kao u ranijim komercijalnim uslovima, te su izašli u susret ovim grupama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare