Foto: E Stock& Andrija Soković, Nemanja jovanović

Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ocenila je danas da se "nemir uselio u naše škole, a kraj školske godine postao nestabilan".

„Učenici su nesigurni, roditelji zabrinuti, a mi i dalje uvereni da je ono što radimo važno za društvo i državu i da su vrednosti za koje se borimo jedine prave i održive, ne žaleći da za tu borbu damo i svoj život“, navela je Jerotijević.

Ministarstvo prosvete izdalo je saopštenje da je od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, elektronskom poštom pretnja o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigla na adrese 173 škole.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je uveran da se prosvetni sistem neće „urušiti“ zbog dojave o bombama, jer je taj sistem, kako je navela Jerotijević u pisanoj izjavi, „adaptibilan i snalažljiv“ i da će određena nadoknada časova izgubljenih evakuacijom škola zbog višednevnih lažnih dojava biti potrebna.

„Silom prilika, što zbog pandemije, što zbog lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, obrazovni proces postao je
izmenjiv i uklopiv, sve samo ne funkcionalan i stabilan. Počeli smo po modelu semafora, produžavali i prolongirali raspuste, tako da je ova školska godina bila sve, osim uobičajna i tradicionalna. Ako se po jutru dan poznaje, a ovde nas ni veče iznenaditi neće, prosvetni radnici bili su krajnje smireni i pribrani, a kako i ne bi kada su se prethodnih godina suočili sa mnogim izazovima, poteškoćama, nedaćama i problemima. Ministar je, međutim, u svojim izjavama ovoga puta naglasio da su dojave o bombama pretnja terorizmom od strane nekoga ko želi da parališe društvo, jer su obrazovanje i zdravstvo najosetljiviji sistemi u državi“, navela je Jerotijević.

„Tek lažne dojave navele su ministra na istinitu izjavu da su nastavnici bili heroji korone zajedno sa učenicima i roditeljima i da sistem funkcioniše zahvaljujući predanosti i iskustvu onih u njemu. Pod terorističkim pritiskom i dojavama o postavljenim bombama, ministar se setio da su obrazovanje i zdravstvo najranjiviji sistemi. Dok je pritisak pandemije bio na snazi prosvetni radnici su bili prepušteni sami sebi, uskraćeni za pomoć bilo koje vrste, materijalnu, ekonomsku, tehničku…“, dodala je ona.

Vesna Jerotijević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Ona je istakla da je ministar ovaj udar okarakterisao kao najmonstruozniji sa aspekta ideje da se parališe kompletna država i celo društvo, ali da za sada, u ovim okolnostima, sve funkcioniše perfektno i da se, kako je navela, već dugo radi edukacija na polju prevencije vanrednih situacija, koja je u poslednjih pet godina intenzivirana, ali da je problem u tome što je obuhvat škola u kojima se ovo dešava mnogo širi.

„Stara stvar u novim okolnostima upravo je ta što je obuhvat škola gotovo uvek sužen u odnosu na zastupljenost edukativnih sadržaja i inovativnih nastavnih sredstava. Sve počne i završi se u Beogradu, baš kao i ovoga puta, samo što sada nije trebalo prevenirati, već znati šta činiti. Nastavnici su dobili mejl sa uputstvima o postupanju u vanrendnim situacijama. Time je, moglo bi se reći, prevenirana panika, jer dok se mejl pročita, a potom i analizira šema puta evakuacije, koju retko ko da je pročitao u redovnim okolnostima, učenici su bezbedno evakuisani“, rekla je ona i dodala:

„Zanimljivo je čuti, pa makar pod kako se ispostavilo lažnim pretnjama, da je udar na škole, udar na celo društvo i državu kojoj već decenijama unazad nije stalo do obrazovng sistema i ljudi u njemu. Dojave su na veliku sreću bile lažne. Ostaje pitanje da li su istinite izjave resornog ministra o herojima korine, obrazovanju kao osetljivom sistemu društva, rame uz rame sa zdravstvom, o sistemu kojim se ukoliko je ugrožen može paralisati celo društvo i država. I dok društvenim mrežama kruži tvit kako nam je od nedavnog slogana mir, stabilnost i prezime, ostalo samo prezime.“

BONUS VIDEO – Dojava bombe na VMA i KBC Dragiša Mišović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar