Foto:covid19.data.gov.rs

Svakoga dana u 15 časova, već mesecima, nas zasipaju brojkama. Iz dana u dan slušamo podatke o broju zaraženih, preminulih, testiranih, broju onih koji su na respiratorima. Statistika ume i da zavara, ali je ipak neophodna kako bismo imali bilo kakav uvid u tok epidemije. Broj zaraženih sam po sebi može da dovede u zabludu, potrebno ga je uporediti sa brojem testiranih, da bismo shvatili koliko je virus zaista rasprostranjen u našoj populaciji.

Zvanična staistika pokazuje da je u prethodna 24 sata u Srbiji koronavirusom zaraženo još 2.080 osoba, a preminulo je 19 građana. Testirano je 13.488 građana, a na respiratorima se nalazi 168 pacijenata. Nešto precizniju sliku pozaće nam procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih koji danas iznosi 15,4 posto.

Prekjuče smo u Srbiji imali 1.523 novozaražena i 8.779 testiranih, pa je procenat zaraženih u odnosu na testirane iznosio 17,3. Proteklih nedelju dana ova statistika nije drastično varirala, pa su razlike uglavnom oko dva do tri procenta.

Nema velikih varijacija ni u broju preminulih. Juče ih je registrovano 19, toliko ih je bilo i prekjuče, kada je zabeleženo 18 smrtnih slučajeva. Danima su ove crne cifre približne.

Najveće varijacije su u broju testiranih, gde se podaci razlikuju i za po nekoliko hiljada iz dana u dan.

Zvanična statistika nam pokazuje da je, kada je reč o procentu zaraženih osoba u odnosu na broj testiranih, tokom prethodnog meseca najgori datum bio 7. decembar. Tada je taj procenat iznosio čak 41,77 – bilo je 6.557 zaraženih i 15.697 testiranih. Statistika u tekućem mesecu kao najalarmantniji datum beleži 2. januar. Tada je bilo 7.267 testiranih i 1.907 zaraženih. Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih tada je iznosio 26,21.

Od početka pandemije, odnos broja zaraženih i testiranih bio je najnepovoljniji 24. marta – i tada je iznosio 61,36 posto. Uveliko smo bili u vanrednom stanju, uz minimalan broj testiranih. Tog datuma je testirano samo 88 pacijenata, a registrovana su 54 pozitivna slučaja.

13.512 – to je naveći broj testiranih u ovom mesecu i zabeležen je 6. januara. Tada su registrovana 2.882 zaražena pacijenta.

Najviše testiranih od početka pandemije u jednom danu bilo je 1. decembra – tada je na koronu testirano 22.837 građana. Taj datum vodi se i kao dan sa najviše zaraženih u toku pandemije 7.999.

Kada kažemo testiranih, u ovoj statistici ne vidimo o kojim testovima je reč – nema precizno registrovanih PCR i serološkoh testova. U više navrata od članova Kriznog štaba slušali smo različite interpretacije o tome koji se testovi računaju i svrstavaju u ovu statistiku.

Dva bitna datuma u toku pandemije su početak vanrednog stanja 16. mart i njegov kraj koji je ozvaničen 6. maja. Prvog dana vanrednog stanja registrovana su 33 testirana pacijenta, 9 pozitivnih i nijedan preminuli. Tada je procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih iznosio 27,27 posto.

Kraj vanrednog stanja dočekali smo uz 114 zaraženih i 6.196 testiranih i troje umrlih. Procenat zaraženih u odnosu na procenat testiranih tada je iznosio 1,84.

Priča o preminulima je posebna i naročito osetljiva tema. Ako je verovati zvaničnim podacima, najcrnji datim je bio 4. decembar, kada nam je saopštena cifra od 69 žrtava korone.

Tema koja diže pritisak i prašinu je i broj umrlih zdravstvenih radnika – medicinskih sestara, lekara i farmaceuta. Sindikati navode da smo ih zbog korone izgubili više od 100. Zvaničnu statistiku i validan odgovor na to kako smo ih izgubili još uvek nemamo. Jedino što imamo su obećanja da će taj problem biti stručno analiziran, ali ne zna se kada ćemo saznati rezultate te analize…

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare