Podeli
Siniša Mali Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će budžetom za 2021. godinu više novca biti izdvojeno za povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i za kapitalne investicije, a najavio je i povoljne kredite za mala i srednja preduzeća kako bi lakše prošla kroz korona krizu.

Mali je za televiziju Pink podsetio da programe podrške privrede tokom epidemije korona virusa, uz napomenu da je u uslovima krize bilo prirodno da teret podnese država.

“Povećaćemo penzije po švajcarskoj formuli, što je 5,9 odsto od 1. januara, kao što je povećana i minimalna zarada za 6,6 odsto, pa očekujemo da to utiče na rast svih plata od 1. januara, rekao je Mali. Imaćete povećanje plata u javnom sektoru, to će sve naš budžet moći da izdrži i građani će videti povećanje životnog standarda, a održaćemo makroekonomsku stabilnost, jer vodimo odgovornu ekonomsku politiku, poručio je Mali za TV Pink.

Očekujem da formiranjem nove vlade i rebalansom budžeta krajem novembra ili početkom decembra, potom odredimo i budžet za narednu godinu, rekao je on. Mali je rekao da Srbija za devet meseci ove godine ima 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, što nije ostvarila nijedna zemlja u okruženju.

On je najavio da će biti obezbeđeni “veoma povoljni krediti na duži rok otplate kako bi se malim i srednim preduzećima omogućila likvidnost” da bi mogla da investiraju i prežive korona krizu. “Imao sam razgovor sa DFC pre dva dana i narednih dana ćemo izaći pred privredu i građane sa povoljnim kreditima sa dužim rokom otplate za mala i srednja preduzeća, ali i velika”, najavio je Mali.

Predsednik Vučić je rekao da se u Srbiji radi da “bude nula ili malo iznad nule, da budemo jedina zemlja na svetu sa pozitivnim rastom bruto domaćeg proizvoda”. Borićemo se do 31. decembra u ponoć za svaki dinar, poručio je on. Počela je isplata za hotelijere u gradskim sredinama, više od 300 hotela se javilo, u dinar ćemo sve isplatiti, istakao je Mali.

Naglasio je da Srbiji ne preti “crni scenario” kao drugim zemljama i da nema zatvaranja fabrika, otpuštanja radnika navodeći primer SAD gde je više od 40 miliona radnika ostalo bez posla.

Mali je naglasio da će u budžetu za 2021.godinu biti više novca ne samo za povećanje plata u javnom sektoru, nego i za kapitalne investicije, ulaganja u vodovodne mreže, autoputeve, mostove, rehabilitaciju železničkih pruga jer, kako je rekao, javne investicije utiču na rast BDP, zapošljavaju firme, ali i motivišu privatne investitore da dođu u Srbiju.

On je dodao da je u Srbiju ušlo 1,9 milijardi evra stranih investicija u prvih devet meseci čime, kaže, nijedna zemlja u regionu ne može da se pohvali. Mali je kazao da je pre dva dana razgovarao sa predstavnicima novootvorene kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu i da će za nekoliko dana izaći pred poslovne banke i građane Srbije sa konkretnim predlogom o kreditima.

“To će biti povoljni krediti na duži rok otplate kako bi se malim srednjim, čak i velikim preduzećima, omogućilo da dobiju potreban novac i likvidnost, ne samo da prežive ovu krizu nego da nastave da investiraju”. kazao je Mali.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar