Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U susret Svetskom danu nastavnika, koji se obeležava 5. oktobra, tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika navode da su prosvetni radnici posebno opterećeni tokom epidemije virusa korona i da resorno ministarstvo i Vlada to treba da uzmu u obzir prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu i predvide odgovarajuće povećanje plata prosvetarima.

Ovogodišnji Svetski dan nastavnika obeležava se u vreme kada se obrazovni sistemi širom sveta suočavaju da velikim i brojnim preprekama zbog prisustva virusa COVID 19 i potrebe da obrazovne vlasti uključuju zaposlene i njihove reprezentativne predstavnike – sindikate, u donošenje i sprovođenje odluka koje direktno utiču na položaj zaposlenih, navodi se u saopštenju.

Svi zaposleni u obrazovanju su, kako kažu, suočeni sa izazovima bezbednog povratka dece u škole početkom septembra i studenata na fakultete početkom oktobra.

„Organizovanje nastave u školama uz poštovanje svih mera bezbednosti i predviđene modele nastave tokom septembra izdržalo je sva iskušenja sa kojima smo se sreli, uz manji broj zaražene dece i nastavnika. Međutim, nastavnici rade u otežanim uslovima, uz dodatna radna opterećenja koja sa sobom nosi organizacija online nastave“, navode sindikati.

Ističu da to iziskuje napore, vreme i angažovanje koje treba dodatno vrednovati, te je potrebno naći načine da se za svoj dodatni rad nastavnici i dodatno nagrade.

Saopštenje je potpisala predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković i predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Dr Tomislav Živanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar