Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sedamdesetogodišnjeg Predraga, koji ima upalu pluća izazvanu koronavirusom, sreli smo ispred kovid ambulante na Novom Beogradu - četvrte ustanove ispred koje čeka u poslednja četiri dana kako bi stigao do terapije.

Iako lekari u kovd bolnici na Novom Beogardu imaju pune ruke posla, ispred same ambulante nema previše pacijenta. Razlog je nešto bolja organizacija nego na drugim mestima – pacijentima se kad stignu uzimaju podaci i dele brojevi uz obaveštenje u koje vreme da se vrate na pregled.

Zbog toga su danas oko 11 sati ispred ambulante bili samo oni kojima je zakazano da dođu u to vreme i oni koji su došli da uzmu broj.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predraga smo zatekli kako stoji napolju i čeka sina koji je ušao po broj.

„Rekli su da dođeš danas u pet“, saopštava mu sin koji izlazi iz ambulante sa papirom u ruci.

„U pet?!“, pita više retorički Predrag i širi nemoćno ruke.

Povezane vesti:

Kaže, ovo mu je već četvrti dan da čeka ispred neke zdravstvene ustanove.

Prethodna dva dana, kada su u Beogradu bili jaki udari vetra, proveo je napolju – čekajući prvo ispred Infektivne klinike, pa ispred kovid ambulante.

„Prvo sam otišao u privatnu klinuku, gde su me testirali, uradili analize krvi, snimili pluća. Konstatovali su da imam koronu i upalu pluća i rekli da se javim na Infektivnu kliniku, jer sam verovatno za bolnicu“, priča Predrag za Nova.rs.

Objašnjava da je dan nakon toga, u utorak, u 9 sati ujutru otišao do Infektivne klinike, gde mu je u pet popodne rečeno kako ne mogu da ga prime sa rezultatima iz privatne klinike i da prvo mora u kovid ambulantu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon toga je sledio još jedan dan na vetru – uzaludno čekanje ispred kovid ambulante u Zemunu.

„Tamo juče nisam stigao na red. Ne mogu ponovo tamo da čekam pa sam došao ovde. U Zemunu mi je knjižica, a na Novom Beogradu živim“, priča pomirljivo.

Uprkos upali pluća i činjenici da ima punih sedam decenija, Predrag već treći dan nakon potvrđene korone stoji i smrzava se i to bez terapije.

Sudeći prema iskustvima drugih, ako danas nakon pet sati stigne na red, nije isključeno da će biti upućen na novo čekanje ispred Infektivnek kako bi bio prebačen u neku od kovid bolnica.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare