Pad aviona u Grčkoj Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ukrajinski avion koji je poleteo iz Srbije i srušio se u Grčkoj prevozio je mine iz "Krušika", rekao je za CINS vojni analitičar Aleksandar Radić.

Prema navodima medija, kompanija Valir, koja je trgovala oružjem, je posle pada aviona kod Kavale, obavestila grčki Koordinacioni centar za traganje i spasavanje (ESCED) da su se u srušenom avionu nalazile minobacačke mine M62 80mm i 62mm i M67 82mm. Njihov krajnji korisnik, prema izjavi ministra odbrane Nebojše Stefanovića, bilo je Ministarstvo odbrane Bangladeša.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava za CINS da ove mine proizvodi kompanija „Krušik“ iz Valjeva. Dodaje da minobacačke mine čine dobar deo izvoza Srbije, da se prodaju „od Latinske Amerike do Indonezije“ i da ih sada ima u Ukrajini, na Bliskom istoku i severu Afrike.

„Bangladeš je naš tradicionalni kupac od vremena Tita i koristi naše minobacače“, rekao je Radić.

Pad aviona u Grčkoj Foto:Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia

Robu je prevozio ukrajinski avion „Antonov 12BK“ kompanije Meridian. Vojni analitičar objašnjava da je pri izboru aviona za transport robe važna cena. Dodaje da su cene jako porasle zbog pandemije virusa korona, a da se situacija pogoršala od izbijanja rata u Ukrajini.

„Oni generalno prevoze robu, ne samo naoružanje i vojnu opremu, zato što je cena koje se nudi na tržištu niža“, objasnio je Radić.

Portal Tango Six objavio je da je ovo drugi ukrajinski avion, registrovan za prevoz transporta istog tipa, koji se u poslednjih 14 dana srušio posle poletanja iz Srbije. Portal piše da takvi avioni nisu nebezbedni sami po sebi, ali da su stari i nemaju adekvatnu jeftinu modernu zamenu.

Ukrajinski avion, koji je leteo iz Niša za Jordan, srušio se na severu Grčke u subotu uveče. Poginulo je osmoro članova posade, a prema informacijama portparola Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Olega Nikolenka svi su bili državljani Ukrajine.

***

BONUS VIDEO: Srušio se ukrajinski avion koji je poleteo iz Niša

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare