Beograd na ledu
Foto: FoNet/video

Ukoliko se povredite zbog leda na neočišćenim ulicama, postoji rešenje. Da biste do njega došli, potrebno je da se naoružate strpljenjem, ali i dobrim sećanjem na mesto pada.

U Beogradu je tokom noći između 12. i 13. januara na klinike Vojnomedicinske akademije (VMA) primljeno čak 11 osoba zbog prleoma ruku ili nogu na ledu.

Povrede na ledu nisu zaobišle ni građane Kragujevca, gde dominiraju iščašenja, uganuća i preloma kuka, skočnog i ručnog zgloba, kao i ramena.

Proces dobijanja novčane nadoknade u ovakvim slučajevima vrlo je komplikovan. Da biste tražili nadoknadu, otrebno je da saznate ko je nadležan za čišćenje te deonice.

Advokat Aleksandar Đorđević iz Advokatske kancelarije Batić u svojoj ranijoj izjavi za Nova.rs rekao je da su padovi na ulici zbog neočišćenog snega komplikovani slučajevi, gde prvo treba otkriti koje pravno ili fizičko lice je odgovorno za čišćenje, s obzirom na to da je za svaku deonicu odgovorno drugo lice.

„To je komplikovano kada neko padne na ulici i nije kao kod ujeda pasa, jer građanin teško može prvo da otkrije ko je nadležan i kome da se žali, ali sigurno da ima odgovornih“, objasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, za čišćenje snega najčešće su zaduženi „Beograd put“ i Grad Beograd, kojem se ljudi najčešće i žale.

Ipak, kako je istakao, ovakvi slučajevi retko odlaze na sud.

„Oni imaju neku praksu suda iz 1997. godine da ako patiš manje od pet dana onda nemaš pravo na štetu, što je mislim suludo, ali postoji ta praksa suda i to su neke povrede koje ne iziskuju naknadu štete…Realno štete se kreću od 100.000 do milion dinara u zavisnosti od povrede jer možeš da uganeš nogu i verovatno nećeš dobiti ništa, a možeš i da slomiš kuk i ostaneš nepokretan“, objasnio je Đorđević.

Iako možda deluje kao sitnica, mesto pada igra veliku ulogu u procesu dobijanja nadoknade. Đorđević je podsetio da je u slučaju pada žene na Karaburmi, kada je I slomila nogu, na sudu bilo postavljeno pitanje da li zakoračila na pešački prelaz, odnosno da li je pala na prelaz ili trotoar. Đorđević ovo vidi kao „prebacivanje odgovornosti“.

Objasnio je da je sledeći korak tužba Grada kao krovne organizacije i pravno ili fizičko lice koje je zaduženo za čišćenje te deonice.

Ko je odgovoran?

Za uklanjanje snega i leda sa puteva odgovorna je organizaciona jedinica Gradske uprave Beograda nadležna za poslove održavanja ulica i opštinskih puteva preko javnog komunalnog preduzeća, odnosno drugog privrednog društva ili preduzetnika kome poveri ove poslove.

Takođe, tu je i Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove linijskog prevoza putnika za uklanjanje snega i leda sa stajališta javnog prevoza preko javnog komunalnog preduzeća ili drugog privrednog društva kome poveri ove poslove.

Za uklanjanje snega i leda sa pešačkih zona, zona usporenog saobraćaja, pešačkih prelaza i pasarela, javnih stepeništa, trotoara širih od 5 metara, trotoara ispred pešačkih prelaza i podzemnih prolaza i uličnih slivnika na području Voždovca, Vračara, Zvezdare, Zemuna, Novog Beograda, Palilule, Rakovice, Savskog venca, Starog grada i Čukarice ima javno komunalno preduzeće koje je osnovao grad za obavljanje delatnosti održavanja čistoće, naveli su ranije za naš portal u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

U ovim gradskim opštinama za uklanjanje snega i leda sa pešačkih staza u parkovima i sa trotoara oko parkova odgovorno je javno komunalno preduzeće za održavanje javnih zelenih površina, dok je za čišćenje snega i leda sa javnih parkirališta odgovorno preduzeće koje obavlja održavanje javnih parkirališta ili firma kojoj su poverili taj posao.

Za uklanjanje snega i leda sa slivnika i slivničkih veza u ovim opštinama ima „Beogradski vodovod i kanalizacija“, dok za čišćenje pešačkih staza na gradskim grobljima i sa trotoara oko groblja ima JKP „Pogrebne usluge“ ili preduzeće kojem povere posao.

„Beogradske pijace“ ili firma kojoj je poveren taj posao treba da čisti sneg i led sa pijačnih komunikacija i potrebnog broja prodajnih mesta.

Na području gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, odgovorna su javna komunalna preduzeća koja je osnovala ta gradska opština za održavanja tih površina ili preduzeća kojima je poveren posao.

Za uklanjanje snega i leda sa železničkih i autobuskih stanica, otvorenih tržnih centara, sajmova, sportskih objekata i sličnih prostora, odgovorno je pravno lice, odnosno preduzetnik koji koristi ili održava navedenu površinu, navode za Nova.rs u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Za čišćenje snega i leda sa trotoara širine do 5 metara koji se nalazi ispred stambenih i poslovnih zgrada i prostora, odnosno pripadajuće građevinske parcele, ili ispred objekata u izgradnji i oko neizgrađenog građevinskog zemljišta, odgovorna su pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, zakupci ili neposredni držaoci. Obaveze se odnose i na druge saobraćajne površine u javnom korišćenju (interne saobraćajnice, prilazne staze, pešačke staze oko ili između zgrada i sl.).

Inače, uklanjanje snega i leda vrši se u skladu sa operativnim planom koji donosi gradonačelnik Beograda, odnosno nadležni organ gradske opštine, najkasnije do 15. oktobra tekuće godine.

BONUS VIDEO Pažljivo po ledu, čuvajte se povreda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar