Foto: Aleksandra Petrović

Klizavi trotoari, neočišćene zaleđene staze ispred zgrada i kuća, kao i niske temperature, najčešći su uzrok preloma i uganuća ekstremiteta prilikom padova građana u Kragujevcu. Na Klinici za ortopediju za Nova.rs kažu da je broj pacijenata sa takvim povredama u blagom porastu, kao i da u ovom periodu godine očekuju intervenciije na takvim traumatološkim povredama.

U hitnoj ortopedskoj ambulanti u Kragujevcu, povećan je obim posla, ali situacija nije alarmantna, kažu u toj ustanovi za naš portal.

Navode da dominiraju povrede iščašenja, uganuća i preloma kuka, skočnog i ručnog zgloba, kao i ramena, što su tipične povrede zbog padova i okliznuća na ledu.

Tokom jutarnjih sati, na Klinici za ortopediju i traumatologiju hospitalizovana su tri pacijenta sa komplikovanim prelomom kuka, a reč je uglavnom o starijim pacijentima, izjavili su za naš portal.

Foto: Aleksandra Petrović

Ortopedi sa klinike kažu da je broj intervencija očekivan za ovo doba godine i kao zanimljivost dodaju, da zima nije ‘‘najkritičniji‘‘ period kada je u pitanju obim posla.

Prema njihovim rečima, dugogodišnja praksa je pokazala, da najviše posla sa ortopedskim povredama imaju tokom leta i jeseni, u jeku poljoprivrednih radova, a najčešće u sezoni berbe voća, kada ljudi zadobijaju prelome usled pada sa drveta.

BONUS VIDEO Pažljivo po ledu, čuvajte se povreda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar