Foto: Privatna arhiva

Obeležava se Međunarodni dan korisnika invalidskih kolica, a to je prilika da se ukaže na sve njihove probleme. "Svakodnevno se borimo sa nepristupačnošću javnih objekata i prevoza", kaže za Nova.rs ekspert za ljudska prava osoba sa invaliditetom Damjan Tatić, koji je i sam korisnik invalidskih kolica.

„U Srbiji postoji veliki broj javnih objekata koji su nepristupačni za osobe u invalidskim kolicima. Među njima ima i zdravstvenih ustanova, poput domova zdravlja“, kaže Tatić.

Pojašnjava da neki stariji objekti nisu prilagođeni i nemaju rampe, a dešava se i da ih imaju, ali su one previše strme.

Tatić navodi da postoje propisi, ali da se oni ne poštuju u potpunosti. Zakon o planiranju i izgradnji predviđa da svi novi objekti moraju biti pristupačni, ali to baš i nije uvek slučaj u praksi.

Ipak, ističe i neke pozitvne primere objekata koji su pristupačni osobama u kolicima – poput Narodnog muzeja, Kolarčeve zadužbine i Kluba poslanika na Dedinju.

Foto: Privatna arhiva

Damjan živi u Beogradu, pa iz iskustva primećuje da postoje i problemi sa prsitupačnošću javnog prevoza.

„Postoje autobusi bez rampi, postoje i stajališta koja su sama po sebi nepristupačna. Dešava se i da vozači nisu obučeni, pa ne znaju da spuste rampu ili od putnika traže šrafciger kako bi to uradili“, objašnjava svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju korisnici invalidskih kolica u Srbiji.

Tatić kaže da različite organizacije osoba sa invaliditetom imaju evidenciju svojih članova koji koriste invalidska kolica, ali da na nivou države ne postoji takav registar i statistika.

„Nepostojanje preciznih  podataka može da se iskoristi kao alibi za nepreduzimanje svih potrebnih mera“ , smatra Tatić.

Međunarodni dan korisnika invalidskih kolica

Prvi put ovaj Dan obeležen je 2008. na inicijativu Britanca Stiva Vilkinsona koji je želeo da korisnici invalidskih kolica budu vidljiviji i da se primete njihovi problemi. Cilj je i da se skrene pažnja na desetine miliona onih širom sveta koji imaju potrebu za invalidskim kolicima, ali nemaju uslova da ih nabave.

Glavna aktivnost kojom će Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) obeležiti Dan korisnika invalidskih kolica je internet kampanja koja treba da podigne svest o pravu na nesmetano kretanje osoba sa fizičkim invaliditetom, postavljanjem stiker paketa „Invalidska kolica“ sa ćiriličnim porukama na Vajber i Whats APP mrežama. Tokom godine paket će biti ažuriran novim stikerima.

Organizovana je i kampanja na društvenim mrežama kroz postavljanje video poruka i fotografija korisnika invalidskih kolica sa logom kampanje. Više informacija dostupno je na sajtu www.noois.rs.