Foto: Privatna arhiva

U selu Tupanci, svega 14 kilometara od Valjeva, na magristralnom putu Valjevo-Loznica meštani već skoro dve decenije vode bitku sa redovnim nestankom struje. Redakciji Nova.rs javio se meštani ovog sela, Živan Milivojević, koji se već godinama bori da se dalekovodi u ovom kraju poprave.

„Kada u Bosni zagrmi i padne kiša kod nas se struja upali i ugasi nekoliko puta u minuti, bude kao u diskoteci. Zbog tog fenomena gašenja-paljenja struje kvare nam se električni uređaji. Godinama unazad prijavljujemo ovaj problem svima živima i valjevskoj Elektrodistribuciji i Ed Kraljevo i EPS-u itd. međutim rešenje nismo dobili“ kaže Milivojević.

Ovaj problem ima sedam okolnih sela, a vrlo često po celu noć uopšte nemaju struje. Naš sagovornik kaže da imaju sređene dalekovode na kojima tokom 20 godina nije bilo više od dva do tri kvara, već da je problem u reklozeru.

Foto: Privatna arhiva

 

„Postavljen je automatski nastavljač reklozer, koji kada se pokvasi ugasi struju u svih sedam sela, pa dok se ne osuši mi nemamo struju. To kvašenje ne mora da bude od obilne kiše, dovoljna je i rosa da bi on ugasio struju nama“, objašnjava on.

Za popravku su meštani još pre 18 godina uspeli da „stvore“ novac, ali od tog novca nadležni nisu ni izolator zamenili.

„Još 2002. godine mi smo u selima skupljali po 10 evra kako bi se napisao projekat za američku nevladinu organizaciju IRD koja je tada delila sredstva za ovaj kraj ovde i baš naš projekat je bio odobren i uplaćeno nam je bilo tada 50.000 dolara da bismo rekonstruisali dalekovod. Ipak, od tih para nije urađeno apsolutno ništa, ma nisu ni izolator zamenili“, kaže Milivojević.

Foto: Privatna arhiva

Osim života u mraku, meštanima je najveći problem što im električni aparati „crkavaju“ i što im se hrana u zamrzivačima odledi pa opet zaledi. Isti problem je i u prodavnicama koje su u tom kraju, a kako naš sagovornik kaže, u njima se deca truju, jer jedu sladoled koji u toku noći bio odleđen pa se opet zaledio kada je došla struja, a takva hrana nije zdrava.

Život u mraku u 21. veku je za ove meštane postao nepodnošljiv i ukoliko se problem uskoro ne reši, oni su najavili protest blokadom magistralnog puta Valjevo-Loznica sve dok se svetlo konačno ne upali.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare