Porfirije u Jasenovcu: Crkva ne zavisi od političkih partija i volje pojedinaca

Svet 13. sep. 202111:14 > 11:17
Podeli:

Obraćajući se vernicima u Jasenovcu, patrijarh srpski Porfirije rekao je to mesto na kom su izvršeni najstrašniji, umnu nerazumni zločini. On se osvrnuo na današnju položaj SPC, rekavši da Crkva ne zavisi od volje pojedinaca koji misle da imaju moć i da je ona iznad svake politike.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ustaše su zločine vršili nad srpskim, romskim, jevrejskim, ali i nad hrvatskim narodom. Tamo gde je veliko stradanje, tu je i blagodat velika. Tamo gde nedužni stvaraju, Gospod pretvara u Sveto mesto i mesto molitve“, rekao je patrijarh srpski Porfirije danas u Jasenovcu.

„Ovo mesto je za nas zaista mesto molitve. Nikad se nismo sabirali ovdr da bi se bavili brojkama i tome ko je kome više zla naneo. Zato što je na ovom mestu izneveren Bog, kao i na mnogim drugim mestima. Na ovo mesto dolazimo sa velikim pijatetom, kao što i doživljavamo i druga mesta gde su stradali nedužni ljudi. Za nas su i to mesta molitve“, rekao je Porfirije i dodao da niko nije pomislio da će se u Jasenovcu osnovati manastir posvećen Svetom Jovanu Krstitelju.

„Ovo je mesto na kom se sećamo i pamtimo one koji su postradali. Ovo je mesto koje nas podstiče na molitvu da Gospod urazumi srca čoveka da se bilo kome ovako nešto desi. Sa bilo koje strane. Ne daj Bože da budemo mi ti koji čine takve stvari“, naglasio je patrijarh.

Obelezavanje Dana novomucenika jasenovackih, Jasenovac
Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

On je naglasio da je Jasenovac mesto svetitelja gde su postradali nedužni ljudi.

„Na svaku ružnu reč i svaki ružan postupak u odnosu na nas, naš odgovor ne sme da bude baziran na spiralu ponavljanja zla i osveta. Naš odgovor mora da bude molitva i praštanje. Oni koji čine monstruozne zločine se ispisao iz svakog naroda. Taj ne pripada nikome. Taj ne pripada ljudima. Nevine jasenovačke žrtve su univerzalne. Pripadaju nama, ali i svim drugim ljudima. Nasuprot tome, zločinci su se ispisali iz svakog naroda i ne pripadaju nikom“, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Crkva nema nikakve veza sa ovdašnjim politikama

Prema rečima Porfirija, politika je danas zanimanje kojim se koriste partije, te da Crkva nema nikakve veze sa ovdašnjim politikama.

„Mi nemamo ništa protiv toga, naprotiv. Ali moramo znati da su partije samo deo, a Crkva je sabor. Naša Srpska pravoslavna crkva je autokefalna i priznata. Mi pripadamo porodici pravoslavnih crkva i ne zavisimo od spoljašnjih okolnosti, državnih, političkih i svakih drugih granica. Našu kanonsku jurisdikciju ne možemo menjati na osnovu bilo kakvih spoljašnjih okolnosti i na osnovu volje pojedinaca koji misle da imaju moć i silu“, rekao je on.

O protestima u Crnoj Gori

Porfirije je rekao da su protesti na Cetinju imali za cilj da onemoguće vernicima prava na versku slobodu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Zamenom teza, na silu je neko hteo da nas spreči da dođemo u svoju kuću. Mi smo hteli da uđemo najmirnijim putem, a oni su hteli da nas proglase za nasilnike. Odrekli smo se svega, rekli smo narodu da ne dolazi. Goste iz čitavog sveta, mitropolite, episkope, sveštenike i monahe – sve smo ih zamolili da ne dođu. Nismo time samo pokazali dobru volju, već smo pokazali da želimo da ih molimo da nas puste u svoju kuću“, naveo je Porfirije.

Patrijarh je rekao da je neko namerno radio na polarizaciji naroda u Crnoj Gori.

„Neki se koriste onom ‘zavadi, pa vladaj. On svojim vladanjem pokušava da prikrije velika nepočinstva koja su bila za vreme njegovog vladanja. Znaju bolje od nas to oni koji se time bave. Naše je i da se molimo i za tog, bez obzira na sve. Ono što je najveća prevara i najbolnije – neko je tom zamenom teza pokušao da nas predstavi izazivačem svakog zla i konflikta. Bojim se da je to, a to ću reći na ovom mestu, oproban i stari metod. Kad nekoga proglasili apsolutnim zlom, drugome ste dali legitimno pravo i oruđe u ruke da to zlo eliminiše bez trunke savesti i da neće za to polagati odgovornost. Mesto na kom se nalazimo ilustruje takav metod“, ističe on i dodaje da mu je žao što su se te zamene teza prelile u Hrvatsku.

„Jedan moj prijatelj, ne znam da li je posumnjao ili je bio u horu onih koji su morali, je rekao da ima više Porfirija i da su njemu poznata čak trojica. Ima zapisanih dela, pa nek svako razmisli koliko ima Porfirija. Uvek sam i na svakom mestu govorio samo afirmativno o Hrvatskoj. Nikad nisam hteo da dolivam ulje na vatru, oćutao sam mnogo puta“ podvlači Porfrije.

BONUS VIDEO Patrijarh Porfirije stigao u Jasenovac

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram