Foto:Emilija Randjelovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Na sednici Skupštine grada niški odbornici usvojili su nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu za zamenu i održavanje rasvete u tom gradu. Protiv ovoga bili su opozicioni odbornici jer, kako su naveli, ova tačka dnevnog reda nije prošla nikakvu javnu raspravu, a veliku sumnju budi i što firma koja je dobila posao, slovenačka Resalta, ima veze sa vrhom vlasti.

Kako piše portal Južne vesti, najveću pažnju 6. sednice Skupštine grada izazvalo je javno-privatno partnerstvo sa firmom koja je povezana sa premijerkom Anom Brnabić preko njenog bivšeg poslodavca – slovenačka Resalta, a koja će u Nišu narednih 15 godina brinuti o uličnim svetiljakama sa zadatkom da postavi LED rasvetu i ostvari uštedu struje.

Protiv ovoga bili su opozicioni odbornici iz grupe građana „Niš, moj grad“.

Odbornik Branislav Jovanović osvetljenje u Nišu dovodi u vezu sa državnim funkcionerima i njihovim bliskim odnosima sa slovenačkom firmom koja je dobila posao.

„Znači, sve se u ovom gradu izokrenulo. Mi sa gradskim svetlom u ranijem periodu nikakvih problema nismo imali, zar je problem u ovom gradu menjati sijalice. Kakve smo mi probleme imali sa svetlom, o kakvim uštedama pričamo, gde je to na papiru, šta će biti za 15 godina? Zašto nisu ponuđene niške firme“, pita se Jovanović.

Za odbornika Miodraga Stankovića glavni problem je što pitanje nove rasvete nije bilo transparentno.

„Protiv tačke dnevnog reda smo što ova tačka nije prošla javnu raspravu, radi se o velikim parama, ponuđač je dao neku nižu cenu, ali su to ozbiljne pare za grad Niš. Smatram da je potpuno nedopustivo da se na jedan ovakav način donose ovakve važne odluke za građane Niša. Znači, nije prisutan samo koronavirus već je prisutna i epidemija javno-privatnih partnerstava“, navodi Stanković.

Međutim, odbornik i poverenik niških naprednjaka Zvezdan Milovanović kaže da ovakve primedbe opozicije o transparentnosti nabavke za održavanje rasvete nisu tačne.

„U proces se krenulo pre otprilike dve godine, ovo je već treća sednica Skupštine grada na kojoj se diskutuje na ovu temu. Sve vreme je to i stajalo na sajtu Grada na javnim nabavkama, svako ko je hteo da se uključi mogao je da se uključi“, kaže Milovanović, a prenose Južne vesti.

Konzorcijum oko Resalte, firme koja je, kako piše portal, povezana sa premijerkom Anom Brnabić preko njenog bivšeg poslodavca, dobio je posao obračunat na oko 1,6 milijardi za narednih 15 godina održavanja ulične rasvete u Nišu. Nakon što je Gradsko veće dalo zeleno svetlo na nacrt ugovora o javno-privatnom parnerstvu, usvojili su ga i odbornici niške Skupštine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar