Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Dosadašnji proces digitalizacije omogućio je da Srbija spremno uđe u logistički zahtevnu vakcinaciju, ali se na tome neće stati i digitalizacija u zdrastvu biće nastavljena projektom e-uput, rekao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihailo Jovanović.

U Srbiji je do sada dato gotovo 575.000 doza vakcine protiv koronavirusa od čega preko 530.000 prve doze i preko 30.000 druge doze, rekao je Jovanović gostujući na RTS-u.

Ta digitalizacija i taj IT sistem nam omogućavaju da u realnom vremenu pratimo stanje na terenu, uključujući i lokalne samouprave i punktove. Uz to je i blizu milion građana preko e-uprave iskazalo interesovanje da primi vakcinu“, rekao je Jovanović.

Ovaj način prijavljivanja je za građane komforan, jer sve informacije dobijaju preko SMS-a ili mejlom, gde i kada da dođu, i da bez gužve prođu proces vakcinisanja.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„A to omogućava zdravstvenom sistemu da na pravi način organizuje logistiku vakcinacije. Zato i očekujem da će se još građana javljati preko našeg portala e-uprave“, kaže Jovanović.

Srbija je jedina zemlja u svetu koja u ovom trenutku i vakciniše i daje drugu dozu vakcine građanima sa tri tipa vakcine.

„Svaka od tih vakcina se čuva i daje na različite načine, i to je podrazumevalo ozbiljnu pripremu cele logistike. Moramo tačno da znamo na kom punktu sa kakvom infrastrukturom raspolažemo, koje frižidere imamo, koliko zdravstvenih radnika imamo, i ovaj informacioni sistem nam pomaže da upravljamo ovom kompleksnom logistikom“, istakao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu.

Zbog toga je vrlo važno da građani dođu baš u zakazanom terminu na vakcinaciju.

„Dolazak drugi dan znači da se logistika poremeti jer mi smo imali i po 60.000 vakcinisanih u jednom danu, a sada istovremeno imamo punktove na kojima građani primaju prvu dozu vakcine kao i one na kojima primaju drugu dozu vakcine, i svako veliko pomeranje jeste problem“, rekao je Jovanović.

Jovanović, koji je i član koordinacionog tela za digitalizaciju zdravstva kaže da se spremaju da na velika vrata uđu i u projekte koji će omogućiti bolju razmenu podataka i poslovnih procesa unutar zdravstvenih sistema.

„Jedan od prvih projekta u okviru digitalizacije je e-uput da uput građani ne bi više nosili od šaltera do šaltera. Pravi uspešan primer koliko je to značajno je uvođenje e-recepta jer na taj način hronični bolesnici niti imaju potrebe da nose papirne recepte u apoteku niti da se svakog meseca idu po njih kod lekara“, rekao je za Mihailo Jovanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar