Foto:Shutterstock

Žalbe mladog bračnog para nastavnika istorije i matematike koji su ostali bez posla u Osnovnoj školi "Filip Višnjić", smatrajući da je za to odgovorna direktorka Gordana Lero, izazvale su reakciju drugih zaposlenih u ovoj školi u Moroviću, ali i same direktorke koja je dematovala tvrdnje sagovornika portala Nova.rs. Sa druge strane, u nadležnom Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje potvrđuju da su dobili više pritužbi na rad ove direktorke. Najviše njih se odnosi na mobing nad zaposlenima i kršenje njihovih radnih prava. Ove pritužbe prosleđene su prosvetnom inspektoru i Inspekciji rada u Šidu.

Pišu: Bojana Milovanović i Daniela Ilić Krasić

„Na adresu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, u poslednjih nekoliko dana stiglo je više predstavki na rad direktorke Osnovne škole „Filip Višnjić“ u Moroviću, koje se uglavnom odnose na mobing direktorke nad zaposlenima i na radno pravni status zaposlenih„, potvrdio je za Nova.rs Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Kako se ističe u pisanom odgovoru koji je potpisao pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš – resorni sekretarijat je drugostepeni organ, pa su sve predstavke ustupljene na dalje postupanje prosvetnom inspektoru u Šidu.

„Takođe, kako pojednini navodi iz predstavki nisu u nadležnosti prosvetne inspekcije, predstavke su ustupljene i Inspekciji rada na dalje postupanje“, navodi se u odgovoru Pokrajinskog sekretarijata.

Podsetimo, kao što je Nova.rs već pisala, bračni par Čavić iz Morovića kod Šida, sa dvoje male dece, ostao je ove godine bez posla u Osnovnoj školi „Filip Višnjić“, zbog čega su se i obratili redakciji Nova.rs.

Foto:Shutterstock

Supruga, istoričar, dobila je, kako su naveli, otkaz u aprilu tokom vanrednog stanja, tačnije – nije joj prilikom povratka sa porodiljskog odsustva produžen ugovor o radu na određeno.

Potom ugovor nije produžen ni njenom suprugu, diplomiranom informatičaru koji je predavao matematiku. Oboje su protiv direktorke podneli tužbe – on jednu zbog mobinga, a supruga dve: jednu zbog nezakonitog otkaza za vreme vanrednog stanja i drugu za obaranje konkursa za mesto nastavnika istorije.

Odgovor direktorke Gordane Lero, na navode supružnika-nastavnika, nismo dobili isti dan zbog, kako je navedeno iz škole – poštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Od nas je zatraženo da pošaljemo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, nakog čega će škola „od kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražiti mišljenje i, ukoliko ono bude pozitivno, dostaviti portalu sve tražene informacije“.

Zahtev je podnet odmah istog dana, a direktorka Gordana Lero je sutradan ujutru poslala odgovor kojim opovrgava tvrdnje supružnika Čavić.

Prema njenim navodima, netačno je da je majka odbila otkaz, već joj je istekao ugovor o radu, a na njeno mesto nastavnika istorije konkursna komisija izabrala je drugog kandidata. Njena žalba je – odbijena.

Suprug Dejan Čavić, pak, po navodima direktorke Gordane Lero, kao diplomirani informatičar sa diplomom Alfa BK Univerziteta nije zadovoljavao uslove da predaje matematiku u osnovnoj školi.

Zašto se bune nastavnici i šta kaže Pokrajinski sekretarijat

Nastavnici škole „Filip Višnjić“ u Moroviću žale se, između ostalog, da direktorka Gordana Lero, koja je u v.d. statusu, nije na vreme raspisala konkurs za direktora.

Iako je to trebalo da učini još proletos, njoj je v.d. mandat produžen 28. jula 2020. godine, što je i sama potvrdila u dopisu za Nova.rs.

Raspisivanje konkursa za direktora, inače, ove nedelje je došlo na dnevni red u školi.

Međutim, u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje ističu da ovde nisu prekršeni propisi i da, suprotno mišljenju kolektiva u školi – ona ispunjava uslove za tu poziciju.

„Prema dokumentaciji koja je dostavljena Sekretarijatu, Gordana Lero ispunjava uslove za obavljanje dužnosti v.d. direktora. Saglasno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja v.d. mandat direktora škole može trajati najduže šest meseci, ali nisu propisana ograničenja koja se tiču broja mandata. Odluku o raspisivanju kokursa za izbor direktora donosi školski odbor najkasnije četiri meseca pre isteka mandata direktora“, ističu u Pokrajinskom sekretarijatu.

Pitanja bez konačnog odgovora

Nadležnima za obrazovanje u Vojvodini uputili smo i pitanja na koja nismo dobili konačan odgovor.

Tačnije, opet će sve zavisiti od prosvetnog inspektora i inspektora rada.

Pitali smo sledeće:

Nastavnica istorije, inače magistar istorije, Milica Čavić dobija otkaz u aprilu, za vreme vanrednog stanja – tačnije ne produžava joj se ugovor na određeno po povratku sa porodiljskog, njeno mesto preuzima nastavnik na zameni, da bi sada deo fonda časova za istoriju bio dodeljen – učiteljici. Istovremeno se nastavnik istorije imenuje za pomoćnika direktora, do sada nepostojeću funkciju u školi.

Pitali smo, takođe, i zašto se, prema tvrdnjama nastavnog kadra, na pozicije nastavnika u ovoj školi imenuju ljudi sa srednjom školom, dok se istovremeno ne produžavaju ugovori visokoobrazovanom nastavnom kadru. I o kakvom lažnom i uvredljivom profilu na Fejsbuku je reč koji je prijavila jedna nastavnica škole.

Na ova tri pitanja dobili smo objedinjen odgovor:

„Povodom postupanja ustanove koje se odnosi na radno-pravni status Milice Čavić, u dva navrata, izvršen je inspekcijski nadzor od strane opštinskog prosvetnog inspektora u Šidu, a o ishodu nadzora je obaveštena Milica Čavić.

U zavisnosti od ishoda daljeg postupanja prosvetne inspektorke u Šidu, kao i Inspekcije rada, a po dobijanju zapisnika o inspekcijskom nadzoru Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice će postupiti shodno svojim ovlašćenjima“, navodi se u odgovoru Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje koji je potpisao pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar