Foto: Shutterstock

Stanovnici Bačke Topole i u sredu uveče su se okupili u tom mestu kako bi protestovali zbog odvođenja četvorogodišnje devojčice Martine iz hraniteljske porodice Ozorak u usvojiteljsku porodicu.

Neki od meštana Bačke Topole su na protest došli u majicama s natpisom „Za Martinu“, a sa sobom su poneli plišane igračke.

Oni zahtevaju da se devojčica vrati hraniteljskoj porodici i traže ostavku direktorke lokalnog Centra za socijalni rad. Meštani su pokrenuli i potpisivanje peticije, koju će predati predsedniku Opštine, a sa zahtevom da se direktorka smeni, prenosi N1.

Na protestu je prisutna i porodica Ozorak, ali je na skupu istaknuto da ona ne stoji iza ovog protesta, niti su ga inicirali i organizovali.

Erika Ozorak je od 2019. godine bila hrnaiteljka male Martine, koja je u njenu porodicu stigla kao novorođenče.

Prošle nedelje, tačnije 18. oktobra, Martina je odvedena kod usvojitelja.

Erika je za N1 reka da ona posao hranitelja nikada ne bi radila zbog nadoknade, i da se nije za to prijavila, već da su se njoj obratili iz CSR jer se već pokazala kao dobra hraniteljka u slučaju deteta koje je prethodno čuvala. Kako je kazala, u pitanju je bilo dete njenog brata koji je poginuo.

Hraniteljka je u razgovoru za N1 naglasila da je biološka majka dala saglasnost da devojčica bude u njenoj porodici, kao i da je plan bio da brine o njoj do devojčicine 18. godine.

Ističe da joj na početku nije bilo predočeno da će dete biti kod nje samo privremeno i da će posle nekog perioda morati da ode u usvojiteljsku porodicu.

Erika je prošle godine obaveštena da će devojčica biti data na usvajanje, a prepreka da je ona usvoji je činjenica da je od deteta starija više od 45 godina, što je maksimum koji predviđa zakon.

Zbog toga je Martinu pokušao da usvoji Erikin sin, ali je on odbijen jer već ima biološko dete.

Da će devojčica definitivno otići hraniteljska porodica je obaveštena početkom oktobra. Erika kaže da se nikada nije srela sa usvojiteljima, niti zna gde se oni nalaze. Potvrđeuje, međutim, da se od juna devojčica sretala s njima.

Okupljanja građana Bačke Topole traju od prošle nedelje, kada je CSR odveo dete i predao usvojiteljima.

Erika kaže da još ima pravnih mogućnosti da oni postanu usvojitelji, dok iz Centra poručuju da za time nema zakonskih osnova, kao i da je hraniteljka prekršila zakon i da je zbog toga morala da se pokrene ova procedura.

BONUS VIDEO: Šta treba da znaju hranitelji i usvojitelji pre nego što se vežu da dete i ono za njih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar