Vakcine, vakcina, AstraZeneka, Covax, Kovaks
Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija večeras dobila prve doze vakcina iz Kovaks mehanizma i izrazila nadu da će se nabavka vakcina iz tog programa istom dinamikom nastaviti i ubuduće.

Istakla je da je u okviru prvog kontingenta dopremljeno 57.600 doza vakcina AstraZeneke kojima će, kako kaže, biti nastavljena imunizacija našeg stanovništva, ali i građana iz regiona.

„Sa ovim vakcinama Srbija može na jedan odgovoran i efikasan način da nastavi zaštitu zdravlja naših građana, ali i da pokaže svoju solidaronost prema regionu“, rekla je Joksimović na konferenciji za medije na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ i navela da je važno da Srbija u svakom trenutku ima dovoljno vakcina.

Joksimović je podsetila da je Srbija među prvim zemljama, u julu i avgustu prošle godine, pristupila uspostavljanju Kovaksa kao globalnog mehanizma za ravnomernu raspodelu vakcina.

Istakla je da je EU najveći donator u okviru Kovaks mehanizma, ali i podsetila da je Srbija sa 2,1 milion evra prošle godine učestvovala u razvoju vakcine i uspostavljanju Kovaks mehanizma.

Vakcine, vakcina, AstraZeneka, Covax, Kovaks
Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Ministarka je ukazala da je Srbija izdvojila značajan iznos sredstava za tu namenu, u odnosu na svoje parametre i u odnosu na iznose koje su dale pojedine članice EU.

Ukazala je da je isporuka iz Kovaks programa kasnila zbog problema u isporuci, kako u EU, tako i širom sveta, ali i istakla da Srbija zbog toga nikada nije krivila ni EU ni Kovaks mehanizam.

Podsetila je da je Srbija odgovornim ponašanjem i uz uveliku aktivnost predsednika Republike i čitave Vlade Srbije uspela da nabavi vakcine sa više strana, a sada je, kaže, strpljivo dočekala i doze iz Kovaks programa.

Pozvala je sve građane da se vakcinišu i dodala da je država odgovornim i teškim radom uspela da nabavi mnogo vakcina, dok, ističe, ogroman deo sveta još nema pristup vakcini.

Ističe da građani Srbije mogu i da biraju kojom vakcinom će se vakcinisati.

Joksimović je apelovala da se kroz kampanje podigne svest o važnosti vakcinacije i ukazala da je naša zemlja prilično zapažena u Evropi po nabavci i imunizaciji građana, ali i svojoj solidarnosti prema građanima regiona.

Ministar je kazala da se za nove količine vakcina sa Briselom pregovara na dnevnom nivou.

„Niko nije bezbedan ako nismo svi bezbedni. Zato ovaj kontingent smatram da je važan i da će otvoriti dinamiku tranši za nabavku vakcina iz Kovaks mehanizama“, rekla je Joksimović.

Zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije dr Mengistu Abebauehu Asefa pohvalio je Vladu Srbije na dobro sprovedenoj vakcinaciji stanovništva i dodao da je to u velikoj meri pomoglo da se zaštiti zdravlje ljudi.

„Srbija zaista zaslužuje sve pohvale po pitanju vakcinacije, međutim, ova pandemija nije ni blizu svom kraju i vakcinacija će biti ključni alat u toj borbi“, rekao je Asefa.

Vakcine, vakcina, AstraZeneka, Covax, Kovaks
Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Najavio je da će u budućnosti stizati još više doza vakcina iz Kovaks programa, jer, kako kaže, dok svi nisu bezbedni niko nije bezbedan.

Zbog toga je, objašnjava, SZO razvila mehanizam za pravednu raspodelu vakcina protiv korone – Kovaks mehanizam, kojem se pridružilo 190 zemalja.

Plan je, ističe, da do kraja 2021. godine iz tog mehanizma bude isporučeno dve milijarde doza vakcina.

„Nadamo se da ćemo se vakcinacijom vratiti normalnijem načinu života“, rekao je Asefa i dodao da i kada se vakcinišemo moramo da poštujemo mere zaštite.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova takođe je pohvalila Vladu Srbije na odlično sprovedenoj vakcinaciji.

Ponovila je da je večeras u Srbiju stiglo 57.600 doza iz Kovaks mehanizma, a Unicef kao agencija zadužena za nabavku će isporučiti drugu tranšu odobrene količine od 201.600 doza koja će biti isporučena u skladu sa planom distribucije Kovaksa.

Objasnila je da je svrha mehanizma Kovaks poštena i ravnopravna distribucija vakcina širom sveta, a Unicef iako nije deo Kovaksa predstavlja najvećeg pojedinačnog kupca vakcina na svetu za redovnu imunizaciju u ime skoro 100 zemalja.

„Bezbedne vakcine doprineće u borbi protiv virusa, jer spasavaju živote, a to je činjenica koja je dokazana tokom istorije čovečanstva“, rekla je Kostadinova.

Pozvala je sve da daju svoj doprinos vakcinacijom i poštovanjem mera.

Šef političkog sektora Delagacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc pozdravio je isporuku vakcina iz Kovaks mehanizma i istakao da je Srbija uveliko uznapredovala u procesu vakcinacije.

„Međutim, borba daleko od toga da je gotova. Virus se još uvek širi, a ove doze će pomoći da se spasu životi“, rekao je Lorenc.

Istakao je da je EU vodeći donator Kovaks mehanizma širom sveta sa preuzetom obavezom da uloži 2,2 milijarde evra za ceo svet.

Kroz taj mehanizam je, kaže, do sada isporučeno 30 miliona vakcina širom sveta.

Lorenc je čestitao Srbiji što se priključila Kovaks mehanizmu i istakao da je EU od početka pandemije bile rame uz rame sa Srbijom u borbi protiv virusa kroz finansiranje transporta medicinske opreme i slanjem medicinskih radnika u našu zemlju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar