Vladika Joanikije Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Niko nije lud da zabrani vernicima da se poklone, rekao je danas vladika Joanikije posle današnje liturgije u manastiru Ostrog, povodom obeležavanja crkvenog praznika Svetog Vasilija Ostroškog.

PROČITAJTE JOŠ:

Joanikije, koji je adminnistrator Mitropolije crnogorske primorske, rekao je da mnogi svedoče čudesima Svetog Vasilija.

„Sveti Vasilije naročito isceljuje bolesnike. U ove skoro dve godine od kada je počela zaraza, i pored svih mera, narod pristupa ćivotu Svetog Vasilija i naravno niko nije lud, ni od naših vlasti niti od sveštenstva da brani bilo kome u ova vremena kada su inače dosta ozbiljne mere zbog zaraze, da pristupa ćivotu ostroškog vidara i isceljitelja“, kazao je Joanikije.

Oni, ukazao je, ne vrše propagadnu već samo blagodare.

Ovo je, istakao je, veliki jubilej 350 godina od upokojenja, čudotvorenja i nebeskog pastirstva Svetog Vasilija nad narodom, prenosi Tanjug.

„Jubilej smo obeležili skromno ali smo uradili ono što je glavno. Vršili smo sve službe i pojačali i umnožili molitve i ovde pored ćivota Svetog Vasilija i u svim drugim hramovima“, kazao je vladika Joanikije.

Episkop budimljansko- nikšićki Joanikije je dodao da su „uvek pozivali narod na poštovanje mera“.

„Mi zaista verujemo da će Sveti Vasilije Ostroški pomoći i odagnati ovu epidemiju daleko od nas i proćerati je da je više nema. Samo mi da se popravimo. A ove stege i ove nevolje koje su nas nalazile pomogle su nam na neki način da se vratimo jednostanvosti. U jednostavnosti je i lepota i snaga….“, poručio je vladika, preneo je podgorički portal Borba.

Istakao je da niko ne treba da bude nerazuman jer ljudi umiru od virusa.

Poručio je da onaj ko misli da zaraze nema treba da ode i poseti bolesnike na kovid odeljenjima i lekare koji tamo rade, da vide kojim su mukama podvrgnuti i bolesnici i lekari.

„Sve što nas snalazi prihvatamo smireno sa verom i idemo u susret da rešavamo probleme a ne da bežimo od njih. Daće Bog da ovu bolest i ovu zarazu uz zalaganje svih vas i uz molitve svih vas oteramo od naših domova i od naših porodica“, kazao je vladika Joanikije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram