Foto:printscreen/TELEVIZIJA LAV plus

Na društvenim mrežama nedavno su osvanule fotografije koje svedoče o količini zagađenosti Potpećkog jezera, a koje se nalazi dva kilometra uzvodno od Pribojske Banje, na reci Lim. Reč je o veštačkom akumulacionom jezeru, a prema fotografijama koje su se pojavile na internetu, može se zaključiti da ono trenutno više liči na plutajuću deponiju.

 

Inače, ovaj problem već godinama prati ovo jezero. Njime pliva đubre, a glavni uzrok zagađenja je otpad s prijepoljskog smetlišta koje se nalazi uz Lim i direktno se uliva u jezero. Fotografije su najpre objavljene na Fejsbuk stranici „Priboj“ i ubrzo su se proširile po ostalim društvenim mrežama.

Trenutne sa Lima, na jezeru Potpeć, kod Ribarskog naselja, uzdanicie turizma u Priboju.
Možda je ovo najavljena sajla mogla da zaustavi?

Posted by Priboj on Четвртак, 31. децембар 2020.

Prema komentarima brojnih korisnika društvenih mreža na Tviteru, ovo jezero nikada nije bilo u gorem stanju.

Pročitajte još...

Građani ukazuju da je problem od ranije prisutan, ali da, ipak, situacija nikada nije bila ovako jeziva, te se postavlja pitanje šta će biti ukoliko se pod hitno ne krene sa rešavanjem problema.

Slike sa lica mesta su stravične, a količina otpada je dostigla vrhunac.

Po svemu sudeći, ovaj ekološki problem godinama unazad niko ne rešava. Tako jedna korisnica Tvitera tvrdi da su svojevremeno i svinje plutale po ovom jezeru.

 

Neki od korisnika Tvitera aludiraju na to i da je aktuelna vlast kriva za ovako loše stanje Potpećkog jezera i činjenicu da se ništa ne radi povodom rešavanja ovog pitanja.

Podsetimo, početkom novembra, kada je Potpećko jezero poslednji put izgledalo kao danas, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Prijepolje postigli su dogovor o hitnom zatvaranju deponije Stanjevine, najvećeg zagađivača akumulacije, i njene sanacije. Deponija je ubrzo zatvorena, ali očigledno problem i dalje nije rešen.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare