Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uzrok neprijatnih mirisa koji se proteklih dana širio najviše na teritoriji Novog Beograda, Zemuna i pojedinih drugih delova grada jeste - kanalizacija, ali delom i stajsko đubrivo sa njiva u okolini grada. Vazduh u glavnom gradu je, prema rečima dr Andreja Šoštarića iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda - odličnog i dobrog kvaliteta.

„Ne postoji opasnost po zdravlje, već je reč o narušavanju komfora u smislu pojave neprijatnih mirisa. Vazduh u Beogradu je odličnog i dobrog kvaliteta i zagađujuće materije nisu povećane“, kaže za Nova.rs doktor hemijskih nauka Andrej Šoštarić, odgovorni analitičar laboratorije za kontrolu kvaliteta ambijentalnog vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Prema njegovim rečima, oko 20 do 30 ljudi redovno i svakodnevno obilazi celu teritoriju Beograda i sva zapažanja beleže u terenske beležnice. Ništa nije zabeleženo što izlazi iz okvira normalnih parametara.

Andrej Šoštarić, gradski zavod za javno zdravlje
Andrej Šoštarić, Gradski zavod za javno zdravlje / Foto: N1

„Više od 10 godina se bavim ovim poslom i svake godine u ovo doba imamo isto pitanje – situacija sa pojavom neprijatnih mirisa ponavlja se iz godine u godinu krajem jula“, navodi naš sagovornik.

Šoštarić podseća da grad nema postojenje za preradu otpadnih voda.

„Celokupna fekalna kanalizacija odliva se u rečne tokove. Postoji problem i manjih vodotokova – Topčiderska reka, Mirijevski potok. Postoje i legalni i ilegalni tokovi. Kada malo padne vodostaj – cev koja ide na reku ostane na suvom. U vremenskim uslovima visokih tempertura ubrzava se raspad organske materije i dolazi do neprijatnih mirisa“, navodi Andrej Šoštarić.

To je, kako navodi, primarni uzrok neprijatnih mirisa. Istovremeno, Beograd je okružen poljoprivrednim gazdinstvima, pa neprijatni mirise umeju da potiču i od stajskog đubriva.

„Opasnost po zdravlje građana ne postoji, iz godine u godinu pratimo taj proces, a kvalitet vazduha u Beogradu merimo od 1953. godine“, zaključuje Andrej Šoštarić.

„Smrdi na balegu, deca se guše“

Podsetimo, juče su se portalu Nova.rs javljali čitaoci, žaleći se na „nepodnošljiv smrad“ u raznim delovima grada.

„Ne znam kako je u drugim delovima grada, ali ceo Novi Beograd smrdi na balegu, nepodnošljivo je! Sve smo prozore zatvorili, deca bila napolju i ušla sad u kuću jer se guše. Ne znam šta je ovo?“, upitala nas je čitateljka Maja sa Novog Beograda.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Čitalac koji živi na Staroj Bežaniji javio je da se i u ovom delu grada osetio neprijatan miris, koji, kako je rekao, “podseća na kanalizaciju”.

Da ovaj problem nije prisutan samo na Novom Beogradu, tvrdi i naša čitateljka iz Zemuna, koja se sa ovim problemom suočava već mesec dana.

“Već mesec dana Gornji grad-Zemun kao i Donji grad-zemun smrde na fekalije, miris je toliko jak da nema čovek gde da se skloni da diše, čak i u stanovima je počelo da smrdi kad otvorite prozore. Nadležni se ne oglašavaju”, piše naša čitateljka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare